Ako sa menili autorádiá? Krásne to dokumentuje Golf

Začalo sa to príplatkovým analógovým autorádiom s jediným reproduktorom. Aj to za príplatok. Dnes môžete mať audiosystémy ovládané dotykom či dokonca gestami. A slúžia aj navigácii, komunikácii či využívaniu mobilných aplikácií. Krásne to dokumentuje vývoj Volkswagenu Golf, ktorý šiel vždy s dobou.

09.11.2017 12:00
debata (7)
Audiosystémy sa od čias prvého VW Golfu z roku... Foto: Volkswagen
VW Golf I Audiosystémy sa od čias prvého VW Golfu z roku 1974 zmenili na nepoznanie. Začalo to obyčajným analógovým rádiom.

Ak ste si v sedemdesiatych rokoch kúpili Škodu 100 či 120, o rádiu sa vám ani nesnívalo. Jedinou možnosťou, ako si ho v aute dopriať, bolo kúpiť si rádio samostatne a potom si ho namontovať. Samozrejme, počítať ste museli s inštaláciou konzoly, reproduktorov aj káblového rozvodu. Taký Volkswagen Golf, ktorý prišiel na svet v roku 1974, s rádiom už aspoň počítal. Mal totiž na palubnej doske vyhradený priestor na jeho montáž.

A ako prichádzala jedna generácia za druhou, infotainment sa postupne zlepšoval. Až do súčasného systému Discover Pro v modernizovanej siedmej generácii, ktorá počíta s 9,2-palcovým monitorom ovládaným gestami. A keďže Golf je európskym bestsellerom, či sa to už niekomu páči, alebo nie, a vždy kráčal s dobou, práve on skvelo ilustruje vývoj audiosystémov naprieč automobilovým priemyslom. Napokon, pozrieť sa môžete sami.

Prvá generácia

Prvé rádio v Golfe bolo, samozrejme, analógové a za príplatok. Volalo sa Braunschweig podľa mesta ležiaceho v blízkosti závodov Volkswagenu vo Wolfsburgu a v Hannoveri. Vybrať sa na ňom dalo frekvenčné pásmo na stredných (SV) alebo veľmi krátkych vlnách (VKV). Stanice sa hľadali manuálne otočným ovládačom. Nič viac. S modernizáciou prišiel na svet model Braunschweig II, ktorý už obsahoval prehrávač magnetofónových pások a mal dva reproduktory, keďže rádio zvládalo po prvýkrát stereoformát.

VW Golf I Foto: Volkswagen
VW Golf I VW Golf I

Druhá generácia

V roku 1983 sa po prvýkrát objavuje rádio Gamma s digitálnym ladením frekvencií. Novinkou bola funkcia Dolby pre potlačenie šumu pri prehrávaní kaziet. Prehrávač sa ovládal mechanicky. O dva roky neskôr pribudla funkcia gala s automatickým zvyšovaním alebo znižovaním hlasitosti v závislosti od rýchlosti jazdy. To aby ste vo väčšom hluku lepšie počuli a pri menšom vás zas rádio neohlušovalo.

VW Golf II Foto: Volkswagen
VW Golf II VW Golf II

Tretia generácia

V roku 1991 sa konečne objavuje spolu s treťou generáciou systém automatického vyhľadávania rádiostaníc. Kazety tu však majú stále svoje miesto, ale prehrávače prechádzajú od mechanického ovládania na elektronické. To zároveň umožnilo vyhľadávanie piesní fungujúce na princípe monitorovania prestávok medzi jednotlivými skladbami.

VW Golf IV Foto: Volkswagen
VW Golf IV VW Golf IV

Štvrtá generácia

V deväťdesiatych rokoch sa začína v autorádiách presadzovať CD prehrávač. Ten je buď integrovaný do rádia, alebo v kufri či pod sedadlom spolu s meničom na šesť CD diskov. A to zväčša na úkor kazetovej mechaniky. Platilo to aj pre Golf. Navyše štvrtá generácia bola prvou, v ktorej debutovala navigácia. Tá si vyžiadala väčší displej MFD, schopný zobrazovať mapové podklady.

VW Golf III Foto: Volkswagen
VW Golf III VW Golf III

Piata generácia

Po prelome tisícročí kazety definitívne končia a nadvládu získavajú CD disky. V Golfe piatej generácie z roku 2003 debutuje navyše dvojdinové autorádio RCD 300. Okrem CD prehrávača je novinkou prehrávanie skladieb vo formáte MP3. A to z externého prehrávača, ktorý môže byť k rádiu pripojený cez vstup AUX. A rádio zvláda aj MP3 napálené na diskoch.

VW Golf V Foto: Volkswagen
VW Golf V VW Golf V

Šiesta generácia

V roku 2008 nastupuje v Golfe VI systém RNS 510, po prvýkrát s dotykovým displejom a prehrávačom DVD. Úplnou novinkou je port umožňujúci pripojiť USB kľúč a cez rádio priamo ovládať zdroj skladieb v MP3 formáte. Objavuje sa aj digitálny tuner DAB a pevný disk s kapacitou 30 GB. Priplatiť si môžete za pokročilú navigáciu, integrovanú do rádia, ktorá prenáša dopravné informácie a je schopná poskytovať alternatívne trasy.

VW Golf VI Foto: Volkswagen
VW Golf VI VW Golf VI

Siedma generácia

V roku 2012 už dokáže Golf zobrazovať mapové podklady v 3D formáte, má Bluetooth pre pripojenie smartfónov a lebo iných externých zariadení, a tiež hotspot WLAN, ktorý umožňuje pripojenie rádia alebo viacerých externých zariadení k internetu. Neskôr umožňuje platforma Mirrorlink zobrazenie obsahu smartfónov priamo na displeji.

VW Golf VII Foto: Volkswagen
VW Golf VII VW Golf VII

Modernizovaná siedma generácia

Najnovší Golf, ktorý sa predstavil len koncom vlaňajšieho roka, ponúka 8-palcový alebo 9,2-palcový displej s rozlíšením 155 dpi pre vrcholový infotainmet Discover Pro. Samozrejmosťou sa stáva kompatibilita so smartfónmi cez Appple Carplay alebo Android. Úplnou novinkou je ovládanie gestami. Bez dotyku, len pohybom prstov je možné posúvať ikony menu zhora nadol či v horizontálnom smere alebo meniť mierku mapy. Funkcia CarNet znamená pripojenie na internet a využívanie rôznych aplikácií.

VW Golf VII - facelift Foto: Volkswagen
VW Golf VII - facelift VW Golf VII - facelift

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #VW Golf #autorádio
Články podľa značiek