Lamborghini Urus: Interiér rýchleho SUV je odhalený. Audi nezaprie

Premiéra najrýchlejšieho SUV sveta sa odohrá už 4. decembra. Kým však dizajn exteriéru sa Lamborghini utajiť podarilo, snímky interiéru unikli na sociálne siete. Spriaznenosť s materským Audi Urus neutají.

22.11.2017 12:00
debata (1)
Interiér Urusu vyznáva pre Lamborghini tradičné... Foto: Quattrorute
Lamborghini Urus - interiér Interiér Urusu vyznáva pre Lamborghini tradičné 6-uholníkové formy okorenené karbónom či hliníkom.

V Sant Agata už finišujú s prípravou výroby svojho prvého SUV. Premiéru má Urus naplánovanú na 4. decembra. Napokon, je na čase. Veď koncept sa ukázal verejnosti pred dlhými piatimi rokmi. Je až na počudovanie, že sa automobilke podarilo pred objektívmi špionážnych fotografov svoju novinku uchrániť tak dlho. Platí to ešte aj teraz, ale len čiastočne. Na internete sa totiž objavili snímky interiéru predprodukčného prototypu bez ochrany. Tie ukazujú nielen spriaznenosť s infotainmentom Audi, ale aj to, že dizajn kabíny nebude príliš vzdialený štúdii z roku 2012.

Urus využije celkom tri veľkokapacitné displeje. Jeden v úlohe virtuálneho prístrojového panelu a dva na stredovej konzole vo funkcii multimediálneho rozhrania. Nie je to ďaleko od riešenia, ktoré poznáme z najnovších ingolstadtských produktov – vlajkovej lodi A8 a nového 5-dverového kupé A7. Stredová konzola tiež hostí ovládač ANIMA (Adaptive Network Intelligence Management), ktorý nie je ničím iným, ako systémom na nastavenie charakteristiky vozidla. V teréne zas pomôžu špeciálne off-roadové módy pre sneh, piesok, blato alebo kamene.

Namiesto mechanických ovládačov dostane Urus... Foto: Quattroruote
lmur01 5a0eb6256cda1 Namiesto mechanických ovládačov dostane Urus dva veľké dotykové displeje na stredovej konzole. A k tomu virtuálny prístrojový panel.

Dizajn vyznáva charakteristické 6-uholníkové tvary okorenené karbónovými a hliníkovými dekoráciami. Na prísne anatomicky tvarovaných sedadlách nechýba pravá koža. Urus bude stáť na platforme MLB Evo, ktorú už využíva Bentley Bentayga, Porsche Cayenne či Audi Q7. Osemvalcové preplňované srdce s objemom štyroch litrov poznáme tiež z koncernu Volkswagen. No keďže ide o prvý turbomotor v útrobách „lamba“ a tiež o najrýchlejšie SUV planéty, v Sant Agata naladili jeho výkon na 650 koní, čo je až 485 kW.

Urus by tak mal šprintovať na stovku pod štyri sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť minimálne 310 km/h , čím prekoná aj 12-valcovú Bentaygu. V prvom roku zíde z liniek vynoveného závodu tisíc exemplárov, v tom nasledujúcom až 3 500. Prvé kusy sa majú dostať k zákazníkom v druhom štvrťroku budúceho roka. Takže napriek tohtoročnej premiére si ho záujemcovia pod stromček ešte nedajú. Ešte neskôr dorazí plug-in hybrid a vylúčený vraj nie je ani čistý elektromobil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Urus
Články podľa značiek