Ako zvýši WLTP udávanú spotrebu? Zásadne! Máme prvý dôkaz

Nová metodika merania spotreby WLTP platná od septembra robí automobilkám vrásky na čele. A hlbšie, ako predpokladali. Dokladujú to výsledky testu spotreby malého VW Up! GTi, ktorý ako jeden z mála nových áut absolvoval merania podľa starej aj novej normy.

08.12.2017 12:00
debata (19)
Tento malý športový drobec odhalil ako jedno z... Foto: Volkswagen
VW up! GTI Concept - 2017 Tento malý športový drobec odhalil ako jedno z prvých áut obrovský rozdiel v normovanej spotrebe medzi starou a novu metodikou.

Nová metodika merania spotreby WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) nahradila od septembra starý spôsob NEDC (The New European Driving Cycle). Cieľom je, pochopiteľne, zatvoriť nožnice medzi skutočnou a automobilovými výrobcami udávanou spotrebou. Tie sa za posledných pätnásť rokov roztvorili na vyše 40 %. Preto nový merací cyklus obsahuje meranie v skutočnej premávke, počíta s vyššou rýchlosťou či ostrejšou akceleráciou.

Vozidlá sú navyše testované aj vo vyšších úrovniach vybavenia, takže výsledkom nie je jeden údaj, ale pásmo, ktoré pokrýva všetky verzie s daným agregátom. Nová metodika ide teda proti prúdu znižovania emisií, pretože normovanú spotrebu zvyšuje. Presnejšie, približuje ju ku skutočnosti viac ako k laboratóriu. Automobilky z toho majú teraz hlavu v smútku. Do roku 2021 musia totiž znížiť flotilové emisie CO2 na 95 gramov na kilometer. A to by bol problém aj za predpokladu, že by ostala v platnosti stará norma.

Nový merací cyklus WLTP obsahuje meranie v... Foto: Volkswagen
VW - meranie spotreby Nový merací cyklus WLTP obsahuje meranie v skutočnej premávke, počíta s vyššou rýchlosťou či ostrejšou akceleráciou.

Pôvodne predpokladali, že zmeny v spôsobe merania spotreby zvýšia normovaný údaj približne o tri percentá. Teraz sa však ukazuje, že to bude podstatne viac. Dokumentovať to môžeme po prvýkrát na reálnych číslach. A to na novom Volkswagene Up! GTi, ktorému cesta na trh trvala tak dlho, že automobilka s ním ešte na jar absolvovala merania podľa NEDC, no potom bola nútená vykonať aj test WLTP. Podľa starej normy mal tento maličký hothatch s motorom 1,0 TSI (85 kW) spotrebovať na 100 km len 4,8 litra benzínu.

Nové merania však hovoria čosi celkom iné. Normovaná konzumácia paliva sa vyšplhala na 5,5 až 5,7 litra. To je rozdiel minimálne 15 %! Emisie CO2 tým stúpli zo 110 g/km na 127 až 129 g/km. To znamená päťnásobne väčší nárast, ako bol očakávaný odhad výrobcu. Laboratórne podvody, i keď v medziach zákona, sa teda odhalili v plnej nahote. Možno budete namietať, že išlo o špecifický hothatch a že pri bežných autách nebude nárast taký dramatický, ale celkom tak to nie je.

Tento litrový trojvalec dnes nájdete v bežnom VW Polo, Golfe, Škode Fabia, karoqu, Octavii, Seate Leone či Atece. Predstavuje pritom základ ponuky. Teraz bude zaujímavé sledovať, čo automobilky podniknú. Za takýchto okolností nemajú totiž šancu stlačiť flotilové emisie na požadovanú úroveň. Jediná cesta bude viesť pravdepodobne vo zvýšenej orientácii na elektromobily, hybridy a mikrohybridy. Práve vďaka nim sa môžu dopracovať k superkreditom a vyvážiť tým nadprodukciu skleníkového CO2 vo výkonnejšom spektre ponuky.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #VW #spotreba áut #VW up! #test spotreby #WLTP #NEDC #VW up! GTI
Články podľa značiek