BMW iNEXT: Koncept už v Paríži. Do série v roku 2021

Ďalší elektromobil BMW je za dverami. Má ísť o SUV rozmermi podobnými modelu X5 a dojazdom až 650 km. Na palube bude autopilot.

23.05.2018 19:00
debata
Jediná snímka zachytávajúca siluetu... Foto: BMW
BMW iNEXT Concept - 2018 skica Jediná snímka zachytávajúca siluetu pripravovaného konceptu ukazuje, že dizajn sa inšpiruje vlaňajšou štúdiou iVision Dynamics Concept.

BMW patrí vďaka divízii „i“ k svetovým lídrom elektromobility i keď samotný predaj modelu i3 sa zďaleka „nechytá“ na objem registrácií Nissanu Leaf, Tesly S či Renaultu Zoe. Na ceste sú však ďalšie modely s nulovými emisiami. A to nielen elektrické SUV na báze nedávno predstaveného šanghajského konceptu iX3. Ešte tento rok totiž uvidíme ďalšiu elektrickú štúdiu z Mníchova. Dostane názov iNEXT a ukázať by sa mohla už na septembrovom autosalóne v Paríži a možno neskôr v kalifornskom Los Angeles, americkej mekke elektromobilov.

Potvrdil to nedávno predseda predstavenstva BMW Harald Kruger na valnom zhromaždení. Novinka zaujme pozíciu vlajkovej lode elektrických modelov BMW. Veľa o nej ale nevieme. Automobilka prezradila len toľko, že modulárna elektrická sústava umožní vytvárať rôzne konfigurácie. Škálovateľný bude výkon aj kapacita akumulátorov. Najdrahšia verzia s batériami, ktoré budú schopné uskladniť až 120 kWh elektrickej energie, by mala mať dojazd úctyhodných 650 km. Na palube má byť autopilot úrovne SAE 3, pripravený aj pre úroveň SAE 4, čo si však vyžiada súčinnosť legislatívy.

O akú kategóriu auta pôjde, nie je isté. Podľa neoficiálnych informácií by však malo ísť o SUV s rozmermi príbuznými BMW X5. Bolo by to logické rozhodnutie, vzhľadom na rastúcu popularitu tejto triedy. Prvá snímka zachytávajúca časť siluety ukazuje, že koncept sa inšpiruje vlaňajšou štúdiou iVision Dynamics Concept, ktorá bola síce sedanom, ale mala podobne štylizovaný tvar okien. Na trh sa má novinka, vyrábaná v závode Dingolfing, dostať v roku 2021. A bude jednou z dvanástich nových elektromobilov, ktoré má Mníchov v pláne ponúknuť v nasledujúcich siedmich rokoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #elektromobily #BMW iNEXT
Články podľa značiek