V Tesle sa lámu ľady. Musk ide prepúšťať

Až 3 600 zamestnancov americkej automobilky Tesla dostane výpovede. Je to paradox, keďže potrebuje urýchlene zvýšiť produkciu kľúčového Modelu 3.

15.06.2018 19:00
debata (9)
Elon Musk priznal, že v automobilke vládne... Foto: Tesla
Tesla - výroba Fremont Elon Musk priznal, že v automobilke vládne prezamestnanosť. O prácu má prísť až 3 600 pracovníkov.
Elon Musk, šéf automobilky Tesla, vedel vždy prekvapiť optimizmom. A to aj v situáciách, keď bolo jasné, že hospodárenie jeho spoločnosti sa potáca na kraji priepasti. Za pätnásť rokov nevykázala Tesla ani cent zisku. Naopak, jej straty sa pohybujú v miliardách dolárov. Trpezlivosť dochádza aj samotným investorom. Spoločnosť CtW Investment Group, ktorá ich zastupuje, volá už dlhšie po zásadnej reštrukturalizácii predstavenstva. To sa asi nestane, no zdá sa, že Musk pochopil aspoň nutnosť zmien.

Tesla potrebuje vyrábať, vyrábať efektívne a znížiť náklady. Preto pristúpi k masívnemu prepúšťaniu. Oznámil to sám šéf firmy. Spoločnosť opustí 3 600 zamestnancov z celkových 37 500, čo predstavuje asi deväť percent pracovníkov. Má to zjednodušiť štruktúru riadenia a zlepšiť hospodárenie. Aby nedošlo k ohrozeniu produkcie kľúčového modelu 3, dotknú sa výpovede najmä zamestnancov v administratíve. Musk vysvetľuje, že v priebehu rastu automobilky došlo totiž k duplikovaniu niektorých pozícií a k prezamestnanosti.

„Vzhľadom na to, že Tesla za 15 rokov nikdy nevykázala kladný hospodársky výsledok, nie je zisk to, čo nás poháňa. Vpred nás tlačí naša vízia prechodu sveta k udržateľnej, čistej energii, ale to nikdy nedosiahneme, pokiaľ nebudeme časom schopní byť dlhodobo ziskoví,“ vysvetľuje Musk. Zároveň dodal, že firma bude potrebovať nových zamestnancov do výroby. Nie je to totiž tak dávno, čo priznal, že problémy s nábehom výroby modelu 3 má na svedomí prehnaná automatizácia a podcenenie výhod ľudskej práce.

Zvýšenie efektivity a snaha dosiahnuť aspoň vyrovnaný rozpočet nepochybne upokojí investorov. A je načase, pretože ak Tesla nezmení kurz, pomôcť jej nemusí ani extrémna lojalita jej zákazníkov. Nie je totiž tajomstvom, že viacerí analytici očakávajú bankrot amerického výrobcu elektromobilov. Pesimistické scenáre predpokladajú, že by sa tak mohlo stať ešte tento rok. Pätnásťročné červené čísla Tesly im môžu dať za pravdu. Automobilke sa navyše stále nepodarilo dosiahnuť plánovaný cieľ výroby 5 000 kusov nového Modelu 3 týždenne. V súčasnosti je to podľa agentúry Bloomberg len čosi cez 2 600.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk
Články podľa značiek