Lancia Delta HF Integrale: Ikona sa vráti. Vďaka nadšencovi

S týmto projektom nemá umierajúca Lancia nič spoločné. Talianska ikona skupiny A však po 26 rokoch predsa len vstane z mŕtvych. A bude lepšia ako kedykoľvek predtým. V pláne je pätnásť kusov.

21.06.2018 16:00
debata
Vynovená Lancia Delta Integrale má vyzerať... Foto: Automobili Amos
Lancia Delta Integrale - Amos Vynovená Lancia Delta Integrale má vyzerať akoby z oka vypadla dnes už historickej predlohe. Až na odstránenie zadného páru dverí.

Lancia Delta HF Integrale má na konte šesť majstrovských titulov v skupine A. Medzi značkami si odniesla zlato šesťkrát po sebe v sezónach 1987 až 1992. To je už poriadne dávno, no motoristickí nadšenci nevedia na tento hranatý hothatch, ktorý deklasoval konkurenciu, jednoducho zabudnúť. Patrí medzi nich aj Eugenio Amos, taliansky podnikateľ a automobilový pretekár, ktorý má za sebou zničujúci Dakar, víťazstvo na Lamborghini Super Trofeo či ďalšie podujatia GT. A okrem toho je vášnivým zberateľom. V jeho kolekcii nechýba ani ikonická žltá Delta Evoluzione

Potom sa nemožno čudovať, že si vzal do hlavy plán priviesť Deltu HF Integrale opäť k životu. Recept? Podobný ako má americký Singer, ktorý za pomoci modernej techniky reinkarnuje staré exempláre Porsche 911 (964). Základom sa tak majú stať zabudnuté a zničené Integrale s dvojlitrovými preplňovanými 4-valcami so 16-ventilovou hlavou. Samozrejme, nie tie, ktoré sú pôvodné a ich cena neustále stúpa. V Eugeniovej firme Automobili Amos tak už vzniká prvý kus, ktorý počíta s kompletnou revíziou a asi tisíckou celkom nových komponentov.

Väčšina komponentov vrátane techniky bude... Foto: Automobili Amos
Lancia Delta Integrale - Amos Väčšina komponentov vrátane techniky bude pochádzať zo súčasnosti.

Karoséria vznikne ručným tvarovaním hliníka vrátane rozšírených blatníkov. Z dôvodu vyššej tuhosti uprednostní Eugeniu použitie len jedného páru dverí. Predná maska bude z uhlíkových vlákien aj z dôvodu potlačenia nedotáčavosti. Nový má byť podvozok a zavesenie. Kedy reinkarnovanú Deltu HF Integrale uvidíme, nie je zatiaľ isté. Stať sa tak malo už na slávnej prehliadke elegancie Concorso d'Eleganza Villa d'Este na brehoch talianskeho jazera Como. Spoločnosť však nestihla dokončiť prototyp. To ale nemení nič na pláne postaviť celkom pätnásť vzácnych kusov.

Práce na každom z nich majú trvať približne štyri mesiace, pričom dielňa počíta s paralelnou výrobou dvoch vozidiel. O zákazníkov nebude mať Automobili Amos vzhľadom na slávu HF Integrale iste núdzu, hoci z ceny ručne vyrobených Integrale sa nám pravdepodobne zatočí hlava. Tú si zatiaľ Eugenio necháva pre seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lancia #Lancia Delta
Články podľa značiek