Škoda: Toto je nový ‘Rapid‘! Golf to celkom nebude

Parížska štúdia Vision RS reinkarnuje na sériový model ešte tento rok. Nový hatchback, ktorý zastúpi Rapid Spaceback, Rapid Liftback a v budúcnosti aj Fabiu Combi, bude väčší ako VW Golf. No dnes je už isté, že použije lacnejšiu platformu MQB A0, napríklad z Pola alebo Ibizy.

09.10.2018 19:00
debata (6)
Z prvej zverejnenej snímky siluety vyplýva, že... Foto: Škoda-Auto
Škoda Hatchback - Rapid 2019 Z prvej zverejnenej snímky siluety vyplýva, že sériový model bude veľmi príbuzný štúdii Vision RS. Pochopiteľne, ubudnú „showcarové“ exhibície v podobe 20-palcových diskov či zapustených kľučiek dverí.
Už to vyzeralo, že koncern Volkswagen dovolí Škode postaviť priameho súpera Golfu. Celkom tak to však nakoniec nebude. Vyplýva to z najnovšej informácie, ktorú mladoboleslavská značka zverejnila s prvou skicou očakávaného nástupcu Rapidu. Kým Golf používa platformu MQB, novinka Škody si bude musieť vystačiť so základmi MQB A0, ktoré sú určené menším koncernovým modelom – od Pola až po Ibizu či Audi A1 alebo Aronu. Nebola by to však Škoda, ak by sa nepokúsila o čosi navyše. Vždy milovala medzisegmentový priestor. Platilo to o Rapide, Octavii aj Superbe. A inak to nebude ani s nástupcom Rapidu, ktorý zatiaľ Škoda nepokrstila.

Modularita platformy totiž umožnila, aby Škoda postavila auto, ktoré bude nielen väčšie ako koncernové subkompakty, ale dokonca väčšie ako ikonický Golf. Takže predsa len tu budeme mať plnohodnotný hatchback nižšej strednej triedy, azda až na hornej hranici segmentu. Naznačili to už proporcie konceptu Vision RS, ktorý je predskokanom sériového modelu. Na dĺžku mal až 4 365 mm, o 98 viac ako Golf. A podobne to bolo z rázvorom náprav, ktorý sa natiahol o 30 mm na konečných 2 650. Konverzia na finálny model, pripraví Vision RS o zapustené kľučky, sklené dekorácie masky či megalomanské 20-palcové disky kolies. Ako však vyplýva z prvej zverejnenej snímky siluety, základné črty ostanú.

Napríklad bočné pelisy aj tvar kabíny. Len tretie bočné okno bude o čosi oblejšie. V kufri máme očakávať ohromných 430 litrov, čo je až o 60 viac v porovnaní s Golfom. Interiér má predstaviť celkom nový dizajnový smer. Pod prednou kapotou môžeme očakávať motory 1,0 TSI, 1,5 TSI a pravdepodobne aj nový diesel 2,0 TDI, ktorý má v koncerne nahradiť dosluhujúci 1,6 TDI. O 7-stupňových prevodovkách DSG niet pochýb. Názov však ostáva stále tajomstvom. Rozhodne to nebude Rapid ani Spaceback. V automobilke sa pohrávajú s názvami Popular, Spartak, Felicia alebo Favorit. Čakať na rozlúštenie tejto hádanky už nebudeme dlho. Hlavná tohtoročná premiéra Škody sa totiž uskutoční ešte tento rok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Rapid #Škoda-Auto #Škoda Popular #Škoda Vision RS
Články podľa značiek