Audi Q1: Malé SUV predsa len príde. Ale na batérie

Plány na najmenšie SUV Q1 Ingolstadt celkom neodpísal. Rozhodne sa však bude musieť vzdať spaľovacieho motora. Elektrická zadokolka by mu mohla svedčať.

18.10.2018 19:00
debata
Audi Q1 sa opäť vracia na scénu. Využije... Foto: Audi
Audi Q1 - skica Audi Q1 sa opäť vracia na scénu. Využije elektrickú platformu MEB a v podobe konceptu by sa malo predstaviť už na budúci rok v Šanghaji.

Audi už odštartovalo elektrickú ofenzívu svojím SUV e-tron. A pokračovať bude ďalej športovým derivátom e-tron Sportback či kupé e-tron GT. Celkom má prísť do roku 2025 dvanásť čisto elektrických Audi. Medzi nimi s najväčšou pravdepodobnosťou aj malé SUV eQ1, ktoré automobilka zatiaľ vedie ako projekt „City Q“. Plány na Q1 nie sú celkom nové. Nakoniec však bolo z Q1 Audi Q2, keďže štyrom kruhom sa podarilo získať práva na toto označenie od Alfy Romeo. Pod ním je však stále priestor.

Malý štýlový elektromobil, ktorý by sa mal predstaviť najprv v podobe štúdie už na budúci rok v Šanghaji, využije novú platformu MEB, určenú elektromobilom, naprieč celým koncernom VW. Debutuje v novom Volkswagene I.D. To znamená, že eQ1 bude mať zadný náhon, kvôli lepšiemu rozloženiu hmotnosti. Novinka by vďaka kompaktnej pohonnej sústave mala očariť vnútorným priestorom, a to aj napriek tomu, že na dĺžku bude mať len okolo štyroch metrov. Čiže asi o 200 mm menej ako aktuálne Audi Q2 so spaľovacím motorom.

So sériovým modelom by sme mohli počítať v roku 2020. Miesto premiéry konceptu naznačuje, že Audi sa spolieha najmä na čínsky trh, kde sú elektromobily nielen preferované ale v blízkej budúcnosti budú dokonca povinné pre všetkých výrobcov z dôvodu vládnych kvót. Čína si totiž stanovila cieľ mať do roku 2025 pätinu automobilov v krajine na alternatívne pohony. Už v roku 2020 musia však elektromobily a hybridy predstavovať 12 % z produkcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi Q1 #Audi eQ1
Články podľa značiek