Jaguar a Land Rover chcú ‘zatočiť‘ s nevoľnosťou

Britská automobilka vyvíja systém, ktorý by v jej autách potlačil chorobu z cestovania. Problémy s nevoľnosťou máva totiž počas jazdy až 70 % ľudí.

13.11.2018 12:00
debata
Jaguar a Land Rover chcú potlačiť nepríjemné... Foto: Jagura Land Rover
JLR - nevoľnosť Jaguar a Land Rover chcú potlačiť nepríjemné príznaky nevoľnosti počas cestovania nastavením jednotlivých systémov vozidla, od klimatizácie cez osvetlenie až po jazdný štýl a charakteristiku odpruženia.

Isto to poznáte aj vy. Počas cestovania sa vám spraví nevoľno. Nie ste sami. Podľa britskej automobilky Jaguar Land Rover trpí nejakým problémom vplyvom jazdy až 70 % populácie. Zväčša ide o žalúdočnú nevoľnosť. Dôvod? Informácie, ktoré prijíma vnútorné ucho, koža alebo aj celé telo, sa jednoducho nezhodujú s tým, čo pozorujú oči. Napríklad pri čítaní SMS správ alebo novín. Môže tiež ísť o následok príliš agresívnej jazdy, keď sa telo nestíha vyrovnať s prudkým zrýchlením, spomalením alebo bočným preťažením. Zväčša trpí spolujazdec.

Jaguar a Land Rover si však myslia, že by sa s tým dalo čosi robiť. Na pohodu vo vozidle vplýva množstvo faktorov, napríklad teplota, osvetlenie, kvalita sedadiel, odpruženie či akustický komfort. Preto vytvorili vývojové tímy algoritmus, ktorý vyhodnotí potenciálne riziko vzniku choroby z cestovania, takzvaný wellness faktor, a na základe neho upraví jednotlivé systémy vozidla tak, aby riziko znížili až o 60 %. V prípade autonómnych áut blízkej budúcnosti to môže byť aj úprava štýlu jazdy. Britská spoločnosť má už k dispozícii dáta z 15 000 kilo­metrov jázd.

Na diagnostikovanie stavu cestujúcich by mohli vozidlá využiť aj biometrické senzory, ktoré by ešte presnejšie sledovali aktuálne naladenie pasažierov. Prvá fáza výskumu bude dokončená ešte v novembri tohto roku. Nasledovať budú ďalšie. Kedy sa však systému na potlačenie choroby z cestovania dočkáme, automobilky neprezradili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Land Rover #nevoľnosť #JLR #cestovná choroba
Články podľa značiek