Ako z rozprávky. Pieskový ‘bunker‘ odhalil jackpot na kolesách. Tri staré Bugatti!

Je to neuveriteľné, ale nálezy vzácnych veteránov akosi nemajú konca. Tento však prekračuje aj tie najodvážnejšie sny. Stará garáž v Belgicku chránená vrecami s pieskom odhalila svoje tajomstvo nevyčísliteľnej sumy.

11.01.2019 19:00
debata
Asi by ste nehádali, že táto spustnutá garáž na... Foto: Bugatti
Bugatti - nález veteránov v Belgicku Asi by ste nehádali, že táto spustnutá garáž na spustnutom pozemku, navyše zahádzaná vrecami s pieskom, skrývala najväčší automobilový poklad minulého roka.

Toto je rozhodne najväčší automobilový objav roka 2018, ak nie celého desaťročia. Odkryl síce len tri vozidlá, lenže tie najcenenejšie a navyše v úžasnom stave. Dozvedáme sa o ňom vďaka aukčnej sieni Artcurial a jej šéfovi Matthieovi Lamourovi. Ten sa s priateľom Pierrom Novikovom zúčastnil na fascinujúcom dobrodružstve. Celé sa to začalo tipom dedičov spustnutého objektu na belgickom vidieku. Tí síce vedeli, že na pozemku sa majú nachádzať staré autá, ale aké, o tom netušili. Veď automobilový poklad odpočíval doslova v pieskovom bunkri. A to celé desaťročia.

Objavitelia Matthie Lamour a Pierre Novikov... Foto: Bugatti
Bugatti - nález veteránov v Belgicku Objavitelia Matthie Lamour a Pierre Novikov ostali po otvorení brány v nemom úžase. Nájsť tri predvojnové Bugatti je snom všetkých "pátračov".

Kuriózne bolo, že garáž chránili vrecia s pieskom s hmotnosťou asi 25 kg. Bolo ich viac ako 200 a ich hmotnosť bola o to väčšia, že časom piesok zvlhol. Lamour tak musel odstrániť asi dve tony materiálu, čo bola poriadna fuška. Až potom uvideli s priateľom bránu, za ktorou sa mali skrývať veterány. Netrvalo dlho a zanedbaný objekt vydal svoje tajomstvo. Doslova rozprávkové. Stáli tu síce aj dve autá z deväťdesiatych rokov, ktoré nestoja za reč, lenže hneď za nimi objavili „pátrači“ tri predvojnové Bugatti! Jedno krajšie ako druhé – Type 57 Cabriolet z roku 1937, Type 40 neznámeho roku výroby a na záver Type 49 Limousine. Od päťdesiatych rokov neprešli ani meter.

Autá boli dobre chránené pred poveternostnými... Foto: Bugatti
Bugatti - nález veteránov v Belgicku Autá boli dobre chránené pred poveternostnými podmienkami. A tak zostali v prekvapujúco dobrom stave. Reštaurovanie nebude náročné a drahé.

Piesková ochrana poslúžila autám výborne. Na rozdiel od schátraných veteránov z garáží a stodôl s dierou v streche, ostali automobilové klenoty staré takmer sto rokov v prekvapujúco dobrom stave. Ako sa to mohlo celé stať? To sa dozvedáme opäť vďaka Lamourovi. Príbeh je zvláštny rovnako ako samotný objav. Majiteľom áut bol nemenovaný umelec, sochár, ktorý ich kúpil nie kvôli tomu, že by bol náruživý jazdec, ale kvôli inšpirácii. Mal iste dobrý vkus. Napokon, ladné krivky predvojnových Bugatti sú fascinujúce aj dnes. Za nie príliš objasnených okolností ich neskôr zabarikádoval v spomínanej garáži. Najskôr preto, že sa o ne bál.

Najvzácnejším kúskom je Bugatti 49 Limousine,... Foto: Bugatti
Bugatti - nález veteránov v Belgicku Najvzácnejším kúskom je Bugatti 49 Limousine, ktorého hodnota sa odhaduje v stave pred rekonštrukciou asi na 600 000 eur.
A potom sa doslova zastavil čas. Autá ostali skryté pred zrakom kohokoľvek. Príbeh pokračoval až po smrti majiteľa, keď sa o pozostalosť začali zaujímať dediči. S výnimkou straty príbuzného sa majú na čo tešiť. Vozidlá budú dražené začiatkom februára na parížskej výstave Retromobile. Ich odhadovaná cena je minimálne 945 000 eur. Najcennejším z Bugatti je Type 49 Limousine, ktoré má hodnotu minimálne 600 000 eur. Nie je však vylúčené, že počas dražby sa zisk ešte podstatne zvýši. Veď ide o predvojnové kúsky v skvelom stave a navyše značku Bugatti, ktorá patrí vo veteránskych kruhoch k najvzácnejším a najdrahším.
Bugatti - nález veteránov v Belgicku
Bugatti - nález veteránov v Belgicku
+15Bugatti - nález veteránov v Belgicku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti
Články podľa značiek