Scania NXT: Autonómny koncept má zachrániť mestá

Štúdia Scania NXT je bezemisná, modulárna a autonómna. Jednoducho ako stvorená pre mestá budúcnosti, ktoré budú čoraz viac bojovať so smogom a s hustnúcou dopravou.

17.06.2019 12:00
debata
Pohon zabezpečujú dva elektrické moduly... Foto: Scania
Scania NXT Concept - 2019 Pohon zabezpečujú dva elektrické moduly napájané z akumulátorov. Ich kapacita by mala stačiť na dojazd 240 km. Vodiča tento dopravný prostriedok vôbec nepotrebuje.

„Nemôžeme pretvoriť celý systém dopravy v mestách. Môžeme sa však pokúsiť vyvolať zmenu,“ povedal na konto štúdie NXT Henrik Henriksson, riaditeľ Scanie. Tá je jednou z alternatív, ako sa v budúcnosti vyrovnať s hustnúcou dopravou a jej negatívnymi následkami na životné prostredie. Scania si myslí, že NXT by sa mohlo stať realitou v roku 2030. Ide o modulárny a autonómny dopravný prostriedok s čisto elektrickým pohonom. Skladá sa z dvoch elektrických modulov s elektromotormi, ktoré sú vlastne nápravami, a zo samotnej karosérie z kompozitov. Tá môže byť upravená na rôzne účely.

NXT je modulárny dopravný prostriedok. Stačí... Foto: Scania
Scania NXT Concept - 2019 NXT je modulárny dopravný prostriedok. Stačí vymeniť karosériu, ktorú tvorí jednodielny modul, a NXT sa razom zmení z autobusu na dodávku alebo vozidlo na odvoz komunálneho odpadu.

Scania ukázala ako prvú osobnú verziu v podobe osem metrov dlhého autobusu. Batérie v podlahe majú systému zabezpečiť dojazd približne 240 km. Stačí však autobusový modul vymeniť za dodávkový alebo na prevoz komunálneho odpadu a NXT môže okamžite plniť iné úlohy. Scania predpokladá, že NXT by mohlo zlepšiť toky dopravy v mestách. Dnes je totiž všetka doprava vrátane dopravy osôb do práce alebo z práce, zásobovania tovaru aj odvozu komunálneho odpadu koncentrovaná do ranných a večerných špičiek. Naopak, v noci sú komunikácie nevyužité. Dopravné toky jednoducho nie sú optimalizované.

Práve NXT by mohlo vďaka autonómnej technológii bez vodiča a vďaka svojej univerzálnosti lepšie využívať infraštruktúru a vo väčšom časovom rozpätí. Ráno voziť ľudí do práce, potom rozvážať tovar a v noci riešiť komunálny odpad. To všetko bez emisií skleníkového CO2. Systém NXT je rovnako dobre pripravený aj na zdieľanie, takže by na seba prevzal časť individuálnej dopravy, ktorá je pre mestá najväčšou záťažou. Je pravda, že Scania neprišla s takýmto nápadom ako prvá. Spomeňme švajčiarsky koncept Rinspeed Snap z roku 2017, ktorý priniesol podobné riešenia. Scania však priznáva, že niektoré technológie ešte potrebujú čas, aby mohli byť nasadené do ostrej prevádzky.
Scania NXT Concept - 2019
Scania NXT Concept - 2019
+3Scania NXT Concept - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Scania #Scania NXT
Články podľa značiek