Vodiči na hornej Nitre nezmyselne predbiehajú, jeden skončil v poli

Na rovinke medzi Prievidzou a obcou Nedožery - Brezany nevydržal vodič menšieho terénneho vozidla dlhšie čakať a rozhodol sa obiehať, aj keď zjavne nemal dostatočný prehľad. Keď zbadal oproti idúce vozidlo, pokračoval jazdou na pole.

15.08.2019 06:00
debata (14)

VIDEO: Pozrite si, ako vodič radšej pokračoval v jazde po poli, keď zbadal protiidúce vozidlo pri mimoriadne riskantnom predbiehacom manévri.

Video

Situácia vo videu odzrkadľuje stav na Hornej Nitre medzi Prievidzou a Nitrianskym Pravnom. Komunikácia sa rekonštruuje už vyše dvoch rokov a tvoria sa kolóny. Pri situácii vo videu sa nikomu na šťastie nič nestalo, keďže cesta nemala zvodidlá a ani po kraji nerástli stromy, a tak vodič na svojom aute pokračoval ďalej po poli.

Je to mesiac a pol, čo polícia vyhlásila, že na vodičov bude tvrdšia. Zatiaľ však účinnosť prísnych opatrení nie je veľmi viditeľná. Hoci je dopravných nehôd menej, pribudlo na cestách mŕtvych. Muži zákona preto represie predĺžili.

Tvrdá ruka prišla po čiernom týždni v druhej polovici júna, keď za sedem dní prišlo o život 14 ľudí. „Prevencia sa nateraz končí a nastupuje represia voči tým, ktorí si z cestného zákona robia trhací kalendár,“ vyhrážal sa policajný viceprezident Róbert Bozalka po katastrofálnom týždni, keď len v piatok a sobotu zahynulo na cestách až 10 ľudí.

Obdobie letnej turistickej sezóny prináša zvýšený počet áut aj ľudí v cestnej premávke a stúpa tiež riziko kolízií. „Dopravná polícia preto zintenzívnila svoju činnosť a prijala množstvo opatrení. Hliadky na nehodových miestach sú plánované na základe vlastnej analýzy odborníkov dopravnej polície na každom krajskom a okresnom riaditeľstve,“ vysvetlila policajná hovorkyňa.

Dopravný analytik je však skeptický. "Nevenovanie sa vedeniu vozidla sa žiadnou represiou odstrániť nedá. Dnes sa nevenuje nejaká zvýšená pozornosť doprave ako takej. Bohužiaľ, počet tragických dopravných nehôd rastie, pretože vodiči nie sú vedení k zodpovednosti. Treba stále pripomínať, že auto je zbraň,“ zdôrazňuje Bazovský.

Počas letných mesiacov vplýva na nehodovosť aj väčšia únava, nedostatočný pitný režim či obmedzenia na cestách. Jazda na dlhšie dovolenkové trasy proti slnku a vysoká teplota môžu vodiča ukolísať až do spánku. Zároveň netreba zabúdať na pitný režim, upozorňuje dopravný psychológ Karol Kleimann.

Hlavnými príčinami nehôd však naďalej zostáva nevenovanie sa šoférovaniu, nesprávny spôsob jazdy a prekročenie povolenej rýchlosti.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Horná Nitra #dopravné kolóny
Články podľa značiek