Vyše 4 000 nových áut ‘uväznila‘ obria loď. Skončia v šrote

Nestalo sa to prvýkrát. Prevrátenie obrovskej nákladnej lode Golden Ray bude mať ale tentoraz našťastie len automobilové obete. Posádku sa zachrániť podarilo.

16.09.2019 19:30
debata (13)
Táto kórejská „veľryba“ viezla až 4 200... Foto: SITA/AP, Terry Dickson
APTOPIX Georgia Cargo Ship Táto kórejská „veľryba“ viezla až 4 200 novučičkých vozidiel. Časť z nich niesla logo Kie. Smerovali k zákazníkom na Blízky východ.

Gigantická nákladná loď Golden Ray, ktorú vlastní spoločnosť GL NV24 Shipping a prevádzkuje kórejská spoločnosť Hyundai Glovis, sa 9. septembra v noci prevrátila z doteraz nezistených príčin neďaleko prístavu Brunswick v Georgii. Ešte predtým, ako sa dostala na otvorený oceán. Pod vlajkou Marshallových ostrovov smerovala do Baltimoru. Na jej palube sa nachádzalo 4 200 vozidiel a 24 členov posádky, z toho jeden pilot. Kým posádku sa zachrániť podarilo, osud vozidiel je s najväčšou pravdepodobnosťou definitívne spečatený.

Podobne ako v roku 2006, keď sa neďaleko Aljašky prevrátila loď Cougar Ace, ktorá viezla úplne nové Mazdy v hodnote 103 miliónov dolárov. Posádka prežila, ale všetkých 4 703 vozidiel putovalo do šrotu. Podľa prvých informácií z kórejských médií vyplývalo, že išlo najmä o autá značky Hyundai. Aktuálnejšie informácie spresňujú, že na palube boli vozidlá Kie a ďalších svetových výrobcov, ktoré smerovali k zákazníkom na Blízky východ. Automobilky ich už s najväčšou pravdepodobnosťou „odpísali“.

Práce pri záchrane posádky komplikoval požiar, ktorý sa začal šíriť z nákladného priestoru. Aj preto záchranári vyslobodili najprv dvadsať ľudí a až následne zvyšných štyroch. Dôvody prevrátenia lode sú zatiaľ predmetom vyšetrovania. V každom prípade išlo o novú loď. Golden Ray, teda Zlatý lúč, bol postavený a spustený na hladinu len v roku 2017. Celková prepravná kapacita lode je pritom až 6 933 vozidiel. Škody tak mohli byť ešte väčšie. V každom prípade si teraz zákazníci na nové vozidlá počkajú dlhšie ako plánovali.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #havária #Hyundai #loď #Golden Ray
Články podľa značiek