Šok pre študentku autoškoly, na kapotu jej skočil jeleň!

Kuriózna nehoda sa stala iba 60 kilometrov od slovenských hraníc v poľskom meste Bielsko-Biała za bieleho dňa krátko po obede.

20.09.2019 04:00
debata (1)

VIDEO: Pozrite si autentické video, ako študentke autoškoly na kapotu skočil jeleň!

Video

Byť študentom autoškoly, je pre nováčika za volantom veľký stres. Študentku vystrašila zrážka s mohutným jeleňom, tam, kde by to ani inštruktor autoškoly nečakal. Za bieleho dňa vo väčšom meste na rušnej križovatke.

„Našťastie sa nikomu nič nestalo. Jeleň vrazil do ľavej prednej časti vozidla. Keby to bolo inak, mohlo by to mať horšie následky, keďže jeleň bol mohutný a ťažký,“ povedal inštruktor autoškoly pre poľské regionálne noviny Dziennik Zachodni.

„U ľudí nedošlo k žiadnym zraneniam a ani jeleň sa pravdepodobne neublížil“ zhodnotil inštruktor s odôvodnením, že jeleň bežal ďalej a nakoniec bol za pomoci poľovníkov a polície vyhnaný do lesa.

„Horšie je to s vozidlom: poškodené sú svetlá, čelné sklo, stĺpik z predných dverí,“ počítal škody majiteľ autoškoly z obce Pisarzowice. Ako ďalej dodal, jeleňa nebolo vidieť, pretože k autu bežal z uhla. Podľa neho sa takéto situácie samozrejme vyskytujú, pokiaľ vodič riadi napríklad na lesnej ceste. "Ale v centre mesta a za denného svetla? " čudoval sa majiteľ.

V jesenných a zimných mesiacoch býva výskyt zveri v okolí ciest častejší a pravdepodobnosť dopravnej nehody spôsobenej stretom so zverou je omnoho väčšia.

Rady pre vodičov pri kontakte so zverou

Kde môžno výskyt lesnej zveri predvídať?

Predvídateľnosť je dôležitá, lesná zver sa vyskytuje hlavne na cestách vedúcich:

  • cez súvislé lesné porasty,
  • medzi lesnými porastmi a poľami,
  • okolo vodných tokov.

Je potrebné zvýšiť pozornosť na úsekoch vyznačených výstražnou dopravnou značkou A 18 – zver. Niekedy však ani pri najväčšej opatrnosti nedokážu vodiči zabrániť zrážke s lesnou alebo inou zverou, ktorá im náhle vbehne do cesty.

Komu treba oznámiť zrážku so zverou?

Vodič je povinný každú zrážku s lesnou zverou oznámiť na linke tiesňového volania 158, teda na polícii, lebo za dopravnú nehodu sa považuje aj škodová udalosť ak účastník škodovej udalosti spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá nie je účastníkom škodovej udalosti, je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a oznámiť jej svoje osobné údaje.

Lesná zver je majetkom užívateľa poľovného revíru, v revíri ktorého sa nachádza. Oznámiť každú zrážku vozidla s lesnou zverou polícii je potrebné aj preto, lebo policajt na linke tiesňového volania 158 účastníka stretu so zverou poučí čo má v danej situácii robiť a ako postupovať. Polícia vie okamžite vyrozumieť zástupcov príslušného užívateľa poľovného revíru a v spolupráci s nimi dokáže zabezpečiť čo najrýchlejšie odstránenie prekážky a obnovenie zjazdnosti cesty.

Ak som zrazil na ceste zviera, budem automaticky považovaný za vinníka?

Nie, zvyčajne sa vinník v takom prípade neurčuje.

Mám nárok na náhradu škody vzniknutú na vozidle, keď som zrazil voľne žijúcu zver?

Áno, ale len ak máte havarijné poistenie alebo taký typ povinného ručenia, ktoré škody spôsobené zrážkou s voľne žijúcou zverou akceptuje.

Môžem si zrazenú zver zobrať?

Nie, ak tak urobíte, hrozí vám trestný čin pytliactva za čo hrozí až dva roky odňatia slobody.

Zdroj: OBVODNÁ POĽOVNÍCKA KOMORA NITRA

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autoškola #dopravná nehoda #jeleň
Články podľa značiek