Brit túžiaci po pravde prišiel o úspory. Za prekročenie rýchlosti o 8 km/h!

Sedemdesiatjedenročný britský dôchodca nikdy nezabudne na deň, keď sa rozhodol bojovať proti pokute, ktorú dostal za údajné prekročenie rýchlosti. Stálo ho to niekoľko desaťtisíc libier.

20.09.2019 19:00
debata (11)
Richard Keedwell je 71-ročný britský penzista.... Foto: Richard Keedwell
Richard Keedwell - pokuta Richard Keedwell je 71-ročný britský penzista. Boj za spravodlivosť ho nakoniec vyšiel na 30 000 eur. A to s negatívnym výsledkom.

Britský penzista Richard Keedwell nevychádzal z údivu, keď mu v roku 2016 prišlo domov oznámenie o povinnosti zaplatiť pokutu vo výške 100 libier (112 €) za údajné prekročenie rýchlosti o päť míľ za hodinu (8 km/h). Mal sa ho dopustiť na ulici New Road v obci Yate pri Bristole, kde je povolená rýchlosť 30 míľ za hodinu (48 km/h). Radar mu však nameral okamžitú rýchlosť 35 míľ za hodinu (56 km/h). Keďže si nebol vedomý priestupku, podal odvolanie. Bránil sa tvrdením, že radar musel merať nepresne alebo zmeral iné vedľa idúce vozidlo.

Keďže polícia jeho argumenty neuznala, odvolal sa na súd. Aby dokázal svoju pravdu, najal si právnikov a expertov, ktorí vypracovali posudky. Keďže opäť neuspel, odvolal sa na ešte vyššiu súdnu inštanciu. A scenár sa opakoval. Výsledok? Súdne ťahanice trvajúce tri roky stáli tohto vyslúženého inžiniera túžiaceho po spravodlivosti, 30 000 libier (33 890 €). Z toho 7 000 stáli súdne trovy a 21 000 právne služby, ktoré si objednal. Proti poslednému rozsudku sa však už odvolať nemôže. Takže uhradiť bude musieť aj pôvodnú pokutu 100 libier.

„Naozaj neverím, že som prekročil rýchlosť,“ komentoval Kedwell dôvody svojej vytrvalosti pre BBC. „Som znechutený a unavený zo systému, ktorý terorizuje slušných ľudí. Náš právny systém je chorý. Chcel som len spravodlivosť,“ dodal. Ľutuje tiež celoživotné úspory, ktoré plánoval dať svojmu synovi. V Británii je pritom prekračovanie rýchlosti pomerne bežné. Do 20 míľ za hodinu ju prekračuje podľa údajov britského ministerstva dopravy až 87 % motoristov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #rýchlosť
Články podľa značiek