Renault prišiel o šéfa. Z hodiny na hodinu

Po Nissane došlo na zmenu aj vo vrcholovom vedení Renaultu. A to s neočakávanou razanciou. Thierry Bolloré skončil s okamžitou platnosťou a na jeho pozíciu nastupuje žena. Okolnosti sú nejasné.

14.10.2019 19:00
debata (4)
Thierry Bolloré, ktorý viedol francúzsky... Foto: Renault
Thierry Bolloré Thierry Bolloré, ktorý viedol francúzsky Renault po vlaňajšom zatknutí Carlosa Ghosna, bol minulý týždeň odvolaný z funkcie s okamžitou platnosťou.

Po zatknutí pôvodného šéfa Aliancie Renault-Nissan Carlosa Ghosna prechádza francúzsko-japonská aliancia, kam patrí aj automobilka Mitsubishi, rozsiahlymi personálnymi rošádami. A to aj pomerne neočakávanými. To, že dostane nového šéfa Nissan, sa očakávalo. Hiroto Saikawa, ktorý viedol spoločnosť od Ghosnovho zatknutia, totiž kvôli nezrovnalostiam príjmoch v septembri rezignoval. Správna rada nakoniec zo šiestich kandidátov vybrala Makoto Učida, doterajšieho šéfa pre čínsku divíziu automobilky.

Nastupuje v neľahkej situácii, keď japonskej značke padajú odbytové čísla. Cieľom je vstup do novej éry, ktorá už nebude spájaná s kauzou a menom Carlosa Ghosna. A dôležité bude aj urovnanie vzťahov s Renaultom. Nissan sa totiž už dlhšiu dobu sťažoval na nerovnosť v rozhodovaní v aliancii. Francúzskym partnerom Učida však už nebude Thierry Bolloré. Minulý týždeň ho totiž náhle počas mimoriadneho zasadania odvolala s okamžitou platnosťou rada riaditeľov. Dôvody zatiaľ francúzska značka nekomentuje.

Vedením spoločnosti bola poverená Clotilde... Foto: Renault
Clotilde Delbosová Vedením spoločnosti bola poverená Clotilde Delbosová, doterajšia viceprezidentka a finančná riaditeľka Renaultu. Zatiaľ dočasne.

A nerozumie im ani samotný Bolloré. V rozhovore pre Les Echos sa doslova vyjadril, že išlo o „puč“ a „šokujúce prevzatie moci.“ To, že nebol na čosi také pripravený, potvrdzujú aj jeho ďalšie slová. „Brutalita a absolútna nepredvídateľnosť toho, čo sa deje, sú neuveriteľné,“ dodal. Bollore totiž nevidí žiadne pochybenia v oblasti prevádzky automobilky. V zákulisí sa preto špekuluje, že prsty v náhlej personálnej zmene môže mať priamo francúzska vláda, ktorá je hlavným akcionárom spoločnosti.

Dočasným vedením firmy bola poverená Clotilde Delbosová, doterajšia viceprezidentka a finančná riaditeľka Renaultu. Podľa zákulisných správ sa však jej status môže stať dlhodobým. Delbosová bude tak už druhou ženou na čele francúzskych značiek. Konkurenčnému Citroënu, ktorý je súčasťou koncernu PSA, kde patrí aj Peugeot, DS a Opel, vládne totiž od roku 2014 Linda Jackson. Vlani bola britským magazínom Autocar vyhlásená ako najvplyvnejšia žena v automobilovom priemysle.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #Carlos Ghosn #Thierry Bolloré #Makoto Učida #Clotilde Delbosová
Články podľa značiek