COTY 2020: Toto je 35 adeptov na Auto roka. Aj Golf, ktorý nik nevidel

Súboj o najlepšie európske auto roka 2020 bude tvrdý. Porota zverejnila zoznam 35 nominovaných modelov. Zamiešať karty môžu elektromobily, SUV aj klasika v podobe nového Golfu, Mazdy 3 či Peugeotu 208.

22.10.2019 19:00
debata (4)
Tento rok bude o najprestížnejší európsky titul... Foto: COTY, Škoda-Auto
COTY - 2020 Tento rok bude o najprestížnejší európsky titul súťažiť 35 áut. Asi neprekvapí, že až šesť z nich má, alebo môže mať čisto elektrický pohon. Napríklad aj Peugeot e-208.

Európska anketa Car of The Year pozná 35 prihlásených áut o titul na rok 2020. Asi najväčšiu kontroverziu vyvoláva Golf ôsmej generácie. Ten totiž ešte nik nevidel. Pôvodne mal debutovať už v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, nakoniec však bola jeho premiéra posunutá z dôvodu sklzu vývoja novej generácie infotainmentu na neskôr. Nakoniec dostal vo Frankfurte prednosť elektromobil ID.3. Paradoxne, ten na zozname kandidátov nenájdete. Predávať sa totiž začne až budúci rok. Takže by nesplnil podmienku, že nominovaný model musí byť pred koncom roka dostupný aspoň na piatich európskych trhoch.

Najväčšie prekvapenie spôsobila nominácia VW... Foto: Volkswagen
VW Golf VIII - oficiálne skice 2019 Najväčšie prekvapenie spôsobila nominácia VW Golf ôsmej generácie. Aby vyhovel podmienkam súťaže, musí byť uvedený do konca tohto roka aspoň na piatich trhoch Európy. Predstavia hi však až vo štvrtok 24. októbra.

Zároveň je to jasné potvrdenie, že Golf, ktorý sa ukáže vo svetovej statickej premiére už tento štvrtok (24.10.) vo Wolfsburgu, dorazí k prvým zákazníkom ešte pred koncom decembra. Pripomeňme, že jeho siedmej generácii z roku 2013 sa podarilo získať trofej, ktorú by Volkswagen opäť rád videl vo Wolfsburgu. Lenže od spomínaného roku sa toho veľa zmenilo. Svet ovládli SUV a nízkoemisné či bezemisné technológie. Napokon, vlaňajším Európskym aj svetovým autom roka sa stal elektromobil Jaguar I-Pace. Golf ôsmej generácie, ktorý počíta maximálne s plug-in hybridnou technológiou, to teda bude mať tentoraz omnoho ťažšie.

No aj keby sme si odmysleli nominované elektromobily ako Audi e-Tron, Porsche Taycan, Renault Zoe, Kiu e-Soul, Teslu 3 a Mercedes-Benz EQC, sú tu aj zdatní súperi s klasickým pohonom. Napríklad ambiciózna Mazda 3, BMW radu 1 či Renault Clio. Samozrejme, nechýba ani záplava SUV. Napríklad Škoda Kamiq, Renault Captur, Ford Puma, Nissan Juke, VW T-Cross, DS3 Crossback, Mazda CX-30, novučičký Mercedes-Benz GLB, Range Rover Evoque, BMW X6 a X7, Subaru Forester či tak trochu exotický SsangYong Karando. Museli by sme hádať z čarovnej gule, aby sme dokázali určiť sedem finalistov a tobôž víťaza.

Presne o to sa však postará 27. novembra 60-členná medzinárodná porota európskych novinárov. Meno automobilového kráľa Európy sa po záverečnom bodovaní dozvieme 2. marca v predvečer otvorenia jarného autosalóna v Ženeve.

Nominované modely

Značka Modely
Audi e-tron
BMW 1, Z4, X6, X7
DS 3 Crossback
Ferrari F8 Tributo
Ford Puma
Kia e-Soul
Mazda 3, CX-30
Mercedes-Benz EQC, GLB, GLS
Nissan Juke
Opel Corsa
Peugeot 208
Porsche 911, Taycan
Range Rover Evoque
Renault Clio, Captur, Zoe
Škoda Scala, Kamiq
SsangYong Korando
Subaru Forester
Tesla Model 3
Toyota Corolla, Camry, RAV4, GR Supra
Volkswagen Golf, T-Cross

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Car of the Year #COTY #Európske auto roka #COTY 2020
Články podľa značiek