Lada: Niva bude opäť Nivou. Chevrolet opúšťa AvtoVaz

Značka Chevrolet ukončí v Rusku svoje výrobné aktivity. Vynára sa tak možnosť vrátiť ruskej terénnej legende Lada 4x4 jej pôvodný názov Niva.

11.12.2019 16:00
debata (4)
Lada Niva prišla o svoje meno už v roku 2002,... Foto: AvtoVaz
Lada 4x4 - Niva 2017 Lada Niva prišla o svoje meno už v roku 2002, potom, čo AvtoVaz predal práva na toto označenie koncernu GM. Ten zaň dokončil vývoj novej generácie Nivy, ale už s logom Chevroletu.

Problémy ruského automobilového trhu viedli niektoré zahraničné značky k ústupu. Opel to v tejto krajine zabalil už v roku 2015. Zároveň koncern General Motors zatvoril svoj výrobný závod v Petrohrade a na trhu ponechal len niektoré modely Chevroletu a Cadillacu. Podobne rýchly spád má aj tohtoročný odchod Fordu z Ruska. Ústup ohlásil len v apríli a už v lete zatvoril tamojšie výrobné závody a zároveň odštartoval výpredaj skladových zásob osobných áut. Prítomná ostane len divízia úžitkových áut. To ale nie je koniec. Pre ďalší radikálny krok sa rozhodol opäť koncern GM, ktorý oznámil, že sa s ruským AvtoVazom dohodol na odpredaji jeho 50-percentného podielu v spoločnom podniku.

Štúdia Chevrolet Niva Concept, ktorá sa... Foto: Chevrolet
Chevrolet Niva Concept Štúdia Chevrolet Niva Concept, ktorá sa predstavila v roku 2014, už na výrobné linky nezamieri.

V ňom Chevrolet vyrábal SUV Niva. Ale nemýľte si ho s pôvodnou Nivou. Tá prišla o svoj názov už v roku 2002, keď AvtoVaz poskytol práva na toto označenie americkému partnerovi. Za všetkým stáli finančné problémy, ktoré znemožnili AvtoVazu priviesť na prelome tisícročí na svet novú generáciu Nivy, ktorú mal vo vysokom štádiu vývoja. Celý projekt nakoniec dokončil Chevrolet. Výsledkom bol Chevrolet Niva a tiež zmena označenia pôvodnej Nivy na Ladu 4×4. Práve odchod Chevroletu z Togliatti teraz otvára možnosť vrátiť ruskej ikone jej pôvodný názov. To napriek tomu, že AvtoVaz bude po odkúpení podielu pokračovať vo výrobe Chevroletu Niva.

Od roku 2022 by sa mala stať realitou celkom... Foto: AvtoVaz
Lada 4x4 Vision Concept - 2018 Od roku 2022 by sa mala stať realitou celkom nová Lada 4x4, ktorú vyvíja AvtoVaz s alianciou Renault-Nissan. Pravdepodobne opäť s názvom Niva.
Ukončenie spolupráce medzi AvtoVazom a General Motors nie je až takým veľkým prekvapením. Už vlani totiž vyšlo najavo, že Chevrolet zastavil vývoj novej generácie Nivy, ktorá sa predstavila v podobe drsného konceptu na autosalóne v Moskve v roku 2014. Slávne logo tak s najväčšou pravdepodobnosťou časom zamieri na produkt súčasnej Lady 4×4, ktorej výroba bude pokračovať minimálne do roku 2022, a následne aj na jej nástupkyňu, ktorá má zatiaľ podobu konceptu Lada 4×4 Concept a ktorá bude výsledkom vývoja AvtoVazu a aliancie Renault-Nissan. Tá má v podniku tiež svoj podiel. Základom by mala byť Dacia Duster.
Lada Niva - 40 rokov
Lada Niva - 40 rokov
+96Lada Niva - 40 rokov

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Chevrolet #Lada Niva #Chevrolet Niva #Lada 4x4 #AvtoVaz
Články podľa značiek