T&E: Európa potrebuje do 10 rokov tri milióny nabíjačiek!

Britský think tank Transport & Environment tvrdí, že ak Európa nezvýši v nasledujúcej dekáde počet nabíjacích staníc pre elektromobily 15-násobne, môže na dosiahnutie uhlíkovej neutrality zabudnúť. Stáť to bude 19,85 miliardy eur.

20.01.2020 18:00
debata (3)
Počet nabíjacích staníc v Európe je už dnes... Foto: Siemens
FastCharge - superrýchla nabíjačka Počet nabíjacích staníc v Európe je už dnes nedostatočný. Čo bude o desať rokov, ak sa bude na cestách Európskej únie pohybovať 44 miliónov elektromobilov a plug-in hybridov?

Rozvoj elektromobility si vyžiada aj rozvoj nabíjacej infraštruktúry. V súčasnosti je v Európe približne 185 000 verejných nabíjacích staníc, čo ako-tak postačuje aktuálnemu podielu elektromobilov v Európe. Pre budúcnosť je to však zúfalo málo. Britský think tank Transport & Enivironment odhaduje, že do roku 2030 bude na európskych cestách jazdiť 44 miliónov elektrických áut a tie budú potrebovať tri milióny nabíjacích staníc. Ak ich Európa nevybuduje, môže zabudnúť na svoje klimatické vízie o uhlíkovej neutralite do roku 2050.

Vybudovanie približne 2,8 milióna nabíjacích staníc si podľa T&E vyžiada astronomické investície vo výške 19,85 miliardy eur. Ročné výdavky na projekt by teda predstavovali približne tri percentá rozpočtu EÚ na dopravu. Investície je pritom podľa T&E potrebné realizovať vo verejnom aj v súkromnom sektore. Expertná skupina dúfa, že sa tieto investície uskutočnia ako súčasť takzvaného European Green Deal, čo je súbor opatrení EÚ na zníženie emisií uhlíka na celom kontinente.

„Európska zelená dohoda pre dopravu sa môže uskutočniť iba s infraštruktúrou s nulovými emisiami. To znamená nutnosť vložiť peniaze do siete verejných nabíjačiek a nie na výstavbu ďalších plynovodov a ropovodov pre fosílne palivá. Počet nabíjacích miest doteraz síce držal krok s dopytom, ale nadchádzajúce elektrický boom si vyžiada rýchly rozvoj nabíjacej siete,“ povedal Lucien Mathieu, analytik pre e-mobilitu T&E. A dodal, že prechod na elektromobilitu vytvorí pre európsky priemysel trhové príležitosti v hodnote niekoľkých miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjacie stanice
Články podľa značiek