Na českej diaľnici padla rekordná pokuta. O koľko eur vodič prišiel?

Štát na staré priestupky nezabúda. Česká colná správa zastavila na diaľnici D2 rumunského vodiča, ktorý sa roky vyhýbal plateniu pokút spolu s jeho rumunskou firmou. Dlžnú sumu mu colníci spočítali v jednej pokute. Šofér na mieste zaplatil rekordnú pokutu prostredníctvom svojej platobnej karty. Z účtu mu odišlo 132-tisíc českých korún (5 257 eur).

24.01.2020 16:30
debata (11)
Rekordnú pokutu spôsobilo nezaplatené mýto. Foto: Robert Hüttner, Pravda
kamióny, emisie Rekordnú pokutu spôsobilo nezaplatené mýto.

Spôsobiť jeden priestupok, ktorého pokuta presahuje 5-tisíc eur, nie je jednoduché. Rumunský vodič a jeho firma sa roky vyhýbali plateniu mýta. Dve vozidlá rumunskej spoločnosti v rokoch 2013 a 2014 nezaplatili mýtny poplatok za jazdu po 650 mýtnych úsekoch. O prípade informuje český portál tn.cz.

Rumuni sa vyhýbali plateniu mýta tak, že využívali len tie spoplatnené úseky, kde sa nenachádzali kamery. Právnici českého colného úradu na základe výpisu transakcií a časového prepočtu prejazdu cez obchádzkové trasy dokázali, že dané úseky Rumuni nemohli obísť. Museli teda prejsť spoplateným úsekom, ale nezaplatili zaň.

Na to, aby dokázali colníci uložiť konkrétnemu vodičovi rekordnú pokutu, museli využiť špeciálnu aplikáciu. V nej sú zapísané všetky preplatky a nedoplatky, ktoré eviduje nielen colná správa, ale napríklad aj polícia, obchodná inšpekcia, inšpekcia životného prostredia alebo protimonopolný úrad. Týmto spôsobom dokážu českí colníci pomerne efektívne vyberať nedoplatky od zahraničných vodičov, od ktorých je vymáhanie iným spôsobom zdĺhavé.

Celková dlžná suma rumunskej firmy bola pôvodne 180-tisíc českých korún (7 155 eur). 50-tisíc korún (1 987 eur) však firma uhradila už v minulosti.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #rekord #diaľnica D2 #Polícia ČR
Články podľa značiek