Toyota GR Corolla: Príde po šialenom GR Yarise ďalší hothatch s 3-valcom?

Konzervatívna Toyota v poslednom čase popúšťa uzdu emóciám. Je možné, že okrem brutálneho GR Yarisu príde do troch rokov aj konkurent pre VW Golf GTi, Renault Mégane R.S. či Hondu Civic Type-R.

22.02.2020 07:00
debata
Corolla nepatrila nikdy k emocionálnym trhákom.... Foto: Toyota
Toyota Corolla GR Sport Corolla nepatrila nikdy k emocionálnym trhákom. Nová GR Corolla z dielne Gazoo Racing a výkonom minimálne 192 kW, by to však mohla zmeniť.

Toyota emóciami nikdy nehýrila, no v poslednom čase sa púšťa do odvážnych projektov. Spomeňme kupé GT86, GR Supru, bláznivý Yaris GRMN s motorom od Lotusu, a najnovší GR Yaris s najvýkonnejším sériovým 3-valcom sveta a pohonom oboch náprav. A teraz nie je vylúčené, že podobná technika vstúpi aj do služieb ostrej Corolly. Tvrdí to britský AutoExpress. Podľa jeho informácií by sa mal hothatch Toyoty, konkurujúci napríklad VW Golf GTI, Renaultu Mégane R.S. či Honde Civic Type-R objaviť na trhu do troch rokov.

O výkone zatiaľ nič nevieme, ale vychádzať sa dá z údajov GR Yarisu, ktorý dokáže z 3-valcového preplňovaného motora G16E-GTS s objemom 1,6 litra vyžmýkať neskutočných 192 kW a krútiaci moment 360 Nm. Takáto dávka adrenalínu by stačila aj Corolle, zvlášť v kombinácii so 6-stupňovým manuálom. Vylúčený však nie je ani ďalší tuning a štvorkolka, akú predviedla Toyota v menšom GR Yarise. Jednoducho, Toyota sa baví aj napriek tomu, že predaje týchto unikátov nelámu žiadne rekordy. Lenže aj imidž značky má tiež svoju cenu.

Už dávnejšie šéf európskej divízie Toyoty Johan Van Zyl pre AutoExpress povedal: „Prispeje GR Yaris k vyšším predajom? Nie, ale pomôže ostatným Toyotám dostať sa na pozíciu zábavnejších a vzrušujúcejších áut.“ Toyota má navyše výhodu, že na rozdiel od konkurencie je vďaka hybridom najbližšie k splneniu emisných limitov, takže nejaký ten gram CO2 navyše z výfuku trojvalcového hothatchu by jej určite neublížil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Corolla #Toyota GR Yaris #Toyota GR Corolla
Články podľa značiek