Zelenú kartu čaká odfarbenie. Čo to znamená pre vodičov?

Doklady vozidiel sa čoskoro zmenia. Zmizne zelená karta. Doklad o zaplatení povinného zmluvného poistenia (PZP) opäť mení farbu. Ide o druhú zmenu počas krátkej doby. Naposledy sa farba dokladu o zaplatení PZP menila v októbri minulého roku, od kedy vodičom stačí zelená karta. O niekoľko týždňov však zelená karta zmení svoju farbu.

26.05.2020 06:00
debata (49)
Zelená karta už nebude zelená. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
zelená karta Zelená karta už nebude zelená.

Po novom bude mať zelená karta bielo-čiernu farbu. Zmena sa dotkne všetkých krajín, ktoré sú súčasťou Systému zelenej karty. „Dokument medzinárodnú poisťovaciu kartu ,zelená karta‘ môžete od svojej poisťovne dostať buď v zelenej farbe, alebo bielo-čiernej farbe,“ informuje vodičov na svojej internetovej stránke Slovenská kancelária poisťovateľov (SKP). Nové pravidlá majú platiť od 1. júla.

Prechodné obdobie, v ktorom budú mať poisťovne na výber, v akej farbe kartu majiteľovi auta pošlú, potrvá rok. Poisťovne majú zásobu predtlačených kariet, ktoré musia minúť. „Prechodné obdobie slúži hlavne na minutie zásob zelenej karty v zelenej farbe,“ informuje Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie spoločnosti Allianz.

Niektoré poisťovne začnú hneď od začiatku júla vydávať zelené karty v nových farbách. „Zelené karty v čierno-bielom vyhotovení začneme všetkým novým klientom vydávať od 1. júla 2020,“ povedala Katarína Kukurová, špecialista externej a internej komunikácie poisťovne Generali. Počas prechodného obdobia by polícia pri kontrolách mala akceptovať oba farebné varianty kariet.

Cieľom zmeny má byť zjednodušenie doručovania tohto dokladu o zaplatení povinného poistenia emailom. Vďaka bielo-čiernemu sfarbeniu si majitelia automobilov tak budú môcť karty jednoduchšie vytlačiť na svojich tlačiarňach. Odpadne tak nutnosť čakať na zásielku z poisťovne, prípadne fyzická návšteva pobočky.

Takmer všetci vodiči si ešte pamätajú bielu... Foto: Pravda, Ivan Majerský
biela karta, zelena karta, poistenie vozidla, Takmer všetci vodiči si ešte pamätajú bielu kartu, ktorá bola zrušená a jej úlohu na seba prevzala zelená karta. Po novom zelená karta zmení farbu na bielu.

„Hlavný zmysel je v tom, že tlačenie na zelený papier a nutnosť dodržania tejto farby obmedzuje digitalizované riešenia, vytvára náklady na papier a zaťažuje životné prostredie,“ uviedla Beáta Lipšicová, PR špecialistka poisťovne Uniqa.

Vodičom a majiteľom áut v súvislosti s touto zmenou nevzniká žiadna povinnosť navyše. PZP bude aj naďalej povinné a vodič bude musieť mať počas jazdy pri sebe o jeho uzatvorení doklad. Šoféri a majitelia áut, ktorí majú v súčasnosti vydanú platnú zelenú kartu, sa ňou môžu preukazovať aj naďalej. Nevzniká im povinnosť jej predčasnej výmeny.

V budúcnosti vodiči nebudú musieť mať pri sebe žiaden doklad o zaplatení poistného. Predpokladom pre to je vytvorenie digitálnej zelenej karty. V takom prípade by bolo možné overiť zaplatenie poistného priamo v databáze. Termín digitalizácie nateraz nie je známy.

Zelená karta je medzinárodným osvedčením o zaplatení povinného zmluvného poistenia. Bez tejto karty automobil nesmie jazdiť po verejných komunikáciách, rovnako nemôže ísť ani do zahraničia. Na zelenej karte sa nachádza aj zoznam krajín, kde dané poistenie platí. Ak je na karte vyznačené, že do konkrétnej krajiny dané poistenie neplatí, vodič je povinný pred vstupom na územie dokúpiť potrebné poistenie. Ide o tzv. hraničné poistenie.

Do októbra minulého roku dostávali vodiči z poisťovní dve karty. Biela karta ako doklad o zaplatení poistného bola platná len na území Slovenska. Zelená karta slúžila vodičom v zahraničí. Poisťovne upozorňovali na to, že ide o zbytočnú administratívu. Od prvého októbra stačí, ak má vodič vo vozidle len zelenú kartu, ktorá má zelenú farbu.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie #zelená karta
Články podľa značiek