Made in Poland: Poliaci chystajú vlastnú automobilku

Poliaci sa chcú vrátiť na mapu automobiliek sveta. Už o niekoľko týždňov spoznáme nového automobilového výrobcu, ktorého väčšinovým vlastníkom bude Poľsko. Štátna automobilka má vyťažiť z nástupu elektromobility. Jej produktom teda budú elektrické autá.

01.07.2020 14:00
debata (20)
Odhalenie novej značky prebehne 28. júla. Foto: ElectroMobility Poland
ElectroMobility Poland Odhalenie novej značky prebehne 28. júla.

V Poľsku sa spojilo niekoľko energetických firiem spolu so štátom, aby vytvorili novú automobilku. Projekt s názvom ElectroMobility Poland (EMP) bol založený v roku 2016. Za jeho vznikom stoja spoločnosti PGE Polska Grupa Energetyczna, Energa, Enea a Tauron Polska Energia. V súčasnosti sa končí prípravná fáza projektu a nastupuje odhalenie novej značky.

Už 28. júla máme spoznať názov automobilky spolu s jej logom. Firma navyše predstaví aj prvé dva modely v podobe prototypov. Má ísť o modely nižšej strednej triedy. Jedným bude hatchback a druhým SUV.

Výroba má odštartovať v roku 2023. Montáž bude, samozrejme, prebiehať v novej fabrike v Poľsku. O jej umiestnení sa zatiaľ nerozhodlo. Autori projektu plánujú vyrábať 100-tisíc elektrických áut ročne. Následne by produkcia mala stúpať a dosiahnuť až dvojnásobnú hodnotu.

Nová automobilka vidí na trhu s elektromobilmi... Foto: ElectroMobility Poland
ElectroMobility Poland Nová automobilka vidí na trhu s elektromobilmi príležitosť a chce ju využiť.

„Je fantastické, že sme zhromaždili toľko vynikajúcich profesionálov okolo poľského elektromobilu. Som presvedčený, že jedinečné dizajnové a technické riešenia, spĺňajúce globálne štandardy, nájdu v očiach príjemcov uznanie,“ povedal vzhľadom na blížiacu sa premiéru prezident EMP Piotr Zaremba.

O dizajn áut novej automobilky sa postará poľsko-taliansky tím. Na projekte by mali pracovať dizajnéri z firmy Torino Design a Poliak Tadeusz Jelec, ktorý pracoval pre britský Jaguar. „Cieľom bolo navrhnúť auto pre špecifickú skupinu klientov. Primárne ide o rodinné auto. Taký automobil nebude spojený s agresivitou, naopak, vzbudí sympatie,“ uviedol Jelec. Automobily majú vzniknúť na platforme, ktorá však nebude priamo produktom poľského výrobcu. Základ plánuje vznikajúca automobilka nakúpiť od externého dodávateľa, ktorého nateraz nešpecifikovala.

Poľsko bolo v minulosti domovom niekoľkých automobiliek. U našich severných susedov sídlili výrobcovia ako FSM a FSO. Dnes je krajina domovom fabrík zahraničných spoločností. V Poľsku vyrába svoje automobily Opel, Fiat alebo Volkswagen. Okrem vozidiel z výrobných liniek schádzajú aj motory, prípadne komponenty ako výfukové systémy. V krajine už dnes funguje fabrika na výrobu akumulátorov spoločnosti LG Chem.

ElectroMobility Poland
ElectroMobility Poland
+7ElectroMobility Poland

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Poľsko
Články podľa značiek