Lada Niva je späť. Trvalo to neuveriteľných 18 rokov!

Príbeh Lady Niva je poriadne zamotaný. Na trhu už neexistuje 18 rokov, hoci tu máme dve autá, ktoré Nivou vlastne sú.

13.07.2020 18:00
debata (105)
Nová Lada Niva má v skutočnosti 18 rokov.... Foto: AvtoVaz
Lada Niva - 2020 Nová Lada Niva má v skutočnosti 18 rokov. Napriek tomu sa z návratu jej názvu v Togliatti veľmi tešia a Nivu prezentujú ako novinku.

História prvého SUV sveta sa nepochybne spája s Ladou Niva. Vyrábať ju začali v Togliatti už v roku 1977. Toyotu RAV4 tak tento ruský „off-road“ so samonosnou karosériou a permanentným pohonom oboch náprav predbehol o neskutočných 17 rokov. Za ten čas sa stala z Nivy legenda a v prakticky nezmenenej podobe sa vyrába dodnes. Na svoju nástupkyňu si ešte počká približne dva roky. To bude mať na konte neuveriteľnú 45-ročnú kariéru. Napriek tomu od roku 2002 Lada Niva neexistuje. Teda auto, ktoré by nieslo toto označenie.

Dnes sa pôvodná Niva volá Lada 4×4. Dôvodom je, že práva na označenie Niva získal koncern General Motors, ktorý v roku 1998 pomohol ruskej automobilke založením spoločného podniku. Dokončil vývoj druhej generácie Nivy, ktorú začali Rusi konštruovať už koncom osemdesiatych rokov, no z finančných dôvodov ju nedokázali dostať na linky. Americký koncern áno. Z novej generácie sa tým ale stal Chevrolet Niva. Od tohto momentu oba modely existujú vo vzájomnej symbióze. A je to už 18 rokov.

Lada Niva prišla o svoje meno už v roku 2002,... Foto: Lada
Lada Niva Lada Niva prišla o svoje meno už v roku 2002, po tom, čo AvtoVaz predal práva na toto označenie koncernu GM. Ten zaň dokončil vývoj novej generácie Nivy, ale už s logom Chevroletu.

Teraz však došlo k zmene. Koncern GM sa totiž rozhodol ukončiť svoje aktivity v Rusku, čo sa začalo ústupom Opelu už v roku 2015. A s AvtoVazom sa vlani dohodol aj na odpredaji svojho 50 % podielu v spoločnom podniku. Ruská strana na to pristala, čo znamená, že názov Niva je opäť v jej portfóliu. Paradoxne, pod názvom Lada Niva sa nebude vyrábať pôvodný model z roku 1997, ale práve jeho plánovaný nástupca, ktorý je mladší o 25 rokov. Zo Chevroletu Niva sa stane Lada Niva. Predpokladáme však, že to nebude trvať dlho.

Nakoniec oba modely so spoločnou a poriadne zamotanou históriou nahradí jediný nástupca novej generácie. Tie súčasné sú nepochybne veľmi zastarané. Napríklad aj „vďaka“ 4-valcu s objemom 1,7 litra a 5-stupňovej prevodovke. Takže aj „novej“ Nive to trvá na stovku nekonečných 19 sekúnd. Novinka, ktorá bude vychádzať z konceptu Lada 4×4 Vision z roku 2018, bude neporovnateľne modernejším autom postaveným pravdepodobne na platforme Dacie Duster. Milovníci klasiky však asi budú za originálom smútiť, keďže redukcia či tuhé nápravy tým odídu definitívne do minulosti.
Lada Niva - 2020
Lada Niva - 2020
+8Lada Niva - 2020

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #Chevrolet Niva #Lada 4x4
Články podľa značiek