Emisie: Renault začína škrtať motory. Ďalší sú na rade

Emisná norma Euro 6, ktorá začne platiť v budúcom roku, prinesie ďalšiu motorovú apokalypsu. Príkladom môže byť Renault, o ktorého plánoch vieme viac. V Cliu a Capture skončia diesely. V Kadjare dokonca aj 4x4!

29.09.2020 12:00
debata (7)
V budúcom roku zmiznú z malých Renaultov najmä... Foto: Renault
Renault - motor 1,5 dCi V budúcom roku zmiznú z malých Renaultov najmä naftové motory. Nahradia ich drahšie hybridy.

Český server RNews.cz, ktorý je zväčša dobre informovaný o dianí v Renaulte, zverejnil materiál približujúci zmeny pod kapotami modelového roku 2021. Práve v ňom vstúpi do platnosti naplno emisná norma Euro 6, označovaná aj ako Euro 6Full, ktorá nahradí súčasnú Euro 6d. Stane sa osudnou pre množstvo dnes bežných motorizácií. Začnime malým Cliom, ktoré príde definitívne o diesel 1,5 Blue dCi ale aj 4-valec 1,3 TCe. V ponuke tak zostane len atmosférický 3-valec 1,0 Sce (49 kW) a jeho preplňovaná verzia 1,0 TCe (67 kW), výlučne s manuálnymi prevodovkami. Spoločnosť im bude robiť hybridné Clio E-Tech (103 kW).

Ani v Capture už nemáme rátať s dieselom. Nahradí ho plug-in hybrid E-Tech (117 kW). Trojvalec 1,0 TCe (67 kW) dostane 6-stupňovú manuálnu prevodovku a filter pevných častíc. Štvorvalec 1,3 TCe (103 kW) v ponuke bude, ale len s dvojspojkovou prevodovkou EDC. V Mégane síce diesel 1,5 Blue dCi (85 kW) zostane, no najslabší 4-valec 1,3 TCe nahradí ešte slabší 3-valec 1,0 TCe (88 kW). Štvorvalce 1,3 TCe budú mať výkony 103 alebo 118 kW, silnejší z nich len s EDC. Samozrejmosťou bude plug-in hybrid E-Tech. Najväčší šok však súvisí s SUV Kadjar, ktorý príde o diesel a s ním aj o pohon 4×4.

Ak máte teda záujem, podľa webu RNews.cz je najvyšší čas objednať si niektoré z odchádzajúcich motorizácií, ktoré Renault dopredá v rámci skladových zásob. Podobne to bude s ďalšími značkami, ktoré sa budú chcieť v Európe vyhnúť pokutám za prekročenie flotilových emisií CO2, ktoré nesmú presiahnuť 95 gramov na kilometer. V budúcom roku nás tak čaká ešte väčšia motorová apokalypsa, ako za posledné dva. A pripravte sa aj na to, že nové ekologickejšie modely budú nepochybne drahšie ako tie súčasné.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #motory
Články podľa značiek