Francúzi vyhlásia vojnu SUV. Až 10 eur za každý kilogram!

Popularita SUV dvíha v posledných rokoch priemerné emisie áut v Európe. Týka sa to aj Francúzska, ktorému dochádza trpezlivosť. Vláda chce s nimi „zatočiť“.

22.10.2020 12:00
debata (25)
Veľké nemecké SUV to nebudú mať vo Francúzsku... Foto: iStock
SUV - Nemecko Veľké nemecké SUV to nebudú mať vo Francúzsku ľahké. Okrem tých elektrických bude nadváha trestaná desiatimi eurami za kilogram.

Rast popularity SUV nemá hranice. Vlani si prisvojili takmer 40 % európskych registráciía v tomto to nie je inak. Oči kolú nielen ekologickým organizáciám, ktoré ich okrem iného považujú aj za nebezpečné pre ostatných účastníkov premávky, ale aj niektorým politikom. Vojnu proti nim, i keď neúspešnú, už rozpútali v Nemecku a najnovšie sa chystá „záťah“ vo Francúzsku. Aj v krajine galského kohúta totiž emisie CO2 v doprave rastú, namiesto toho, aby klesali.

Podľa správy organizácie WWF (Worldwide Fund for Nature) má byť práve táto trieda vozidiel, ktorá je ťažšia a má väčšiu spotrebu paliva ako konvenčné hatchbacky či sedany, druhým najväčším zdrojom skleníkových plynov. Hneď po leteckej doprave. Francúzi tak plánujú špeciálnu daň pre vozidlá s pohotovostnou hmotnosťou nad 1 800 kg. Podľa návrhu Barbary Pompiliovej, ministerky životného prostredia, bude každý nadlimitný kilogram trestaný daňou vo výške 10 eur.

Niektoré SUV vážia aj 2 500 kg, čo by v takomto prípade znamenalo pre záujemcov predraženie ceny o 7 000 eur. To už nie sú drobné. „Hmotnostné zdanenie, ktoré navrhujeme, vysiela jasnú správu, aby sa počítalo s environmentálnymi dopadmi ťažkých áut. Čím je auto ťažšie, tým viac materiálu a energie spotrebuje,“ uviedla na Twitteri Pompiliová. Nová hmotnostná daň má byť predstavená spolu s návrhom štátneho rozpočtu na rok 2021. Ale pozor, týkať sa nebude elektromobilov. Tie zatiaľ s nadváhou bojovať nevedia.

Limit je nastavený tak, že nezasiahne ani francúzske SUV, väčšina z nich je totiž ľahšia. V každom prípade sa dotkne veľkých modelov nemeckej prémiovej trojky Audi, BMW a Mercedes-Benz, takisto ako Volva či luxusných SUV z dielne Porsche, Lamborghini, Bentleya alebo Rolls-Royce. Pritom už dnes má Francúzsko prostriedky na zdanenie áut s vysokými emisiami. Tie „najšpinavšie“ môžu byť zaťažené daňou až 20 000 eur. Nová daň má ešte viac motivovať ľudí, aby od kúpy SUV upustili.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #SUV
Články podľa značiek