Štart dieslov pri -40 °C? Je to 'drsné'. Tu sú videá zo Sibíri

Ak by sme chceli na Slovensku otestovať štart áut s naftovými motormi pri teplote mínus štyridsať stupňov Celzia, museli by sme zamieriť do laboratória. Lenže také Rusko, najmä Sibír, je laboratóriom nízkych teplôt samo osebe. Práve odtiaľ pochádzajú videá zachytávajúce štarty dieslov v ukrutných mrazoch. K životu sa prebúdzajú s nevôľou.

22.11.2020 21:45
debata (22)
Pre naftový motor je nízka teplota veľkým... Foto: Ford
Zamrznuté autá Pre naftový motor je nízka teplota veľkým problémom. Jeho schopnosti preverí už samotný štart.

Nízke teploty motorom príliš neprospievajú. Zvlášť tým dieselovým. Problém sa začína už s batériou, ktorej kapacita prudko klesá. A pritom práve v zime je potrebná na štart motora väčšia energia. Nafta tuhne, presnejšie stráca filtrovateľnosť. Parafín sa v nej mení na kryštály a upcháva filter. Pri teplotách pod mínus 20 stupňov Celzia to už nejde bez aditív, ktoré tomuto procesu bránia. A potom tu máme zamrznuté vstrekovače, olej, ktorý pripomína viac puding ako hmotu, ktorá má čosi mazať, a tiež problém s teplotou stláčaného vzduchu počas kompresie, ktorá je len tak na hrane, aby sa vstreknuté palivo dokázalo vznietiť.

Pozrite si štarty dieselov v teplotách hlboko pod nulou
Jednoducho, pre dieselový motor sú tuhé mrazy "peklom“. A je jedno, či máte Audi, Mercedes, Kiu, Renault, Daciu alebo Toyotu. Dokumentuje to aj priložené video štartujúcich naftových áut, ktoré pochádzajú prevažne z Ruska. Prečo práve odtiaľ? Kde inde by ste mohli bez laboratória otestovať štartovanie pri teplotách mínus 40 stupňov Celzia. Rusko je proste laboratóriom nízkych teplôt. Ako vidieť, motorom sa prebudiť k životu príliš nechce. A ak sa im to aj podarí, tak to ešte neznamená, že budú bežať ďalej. Žeraviace sviečky a aditíva v nafte sú niekedy na ruskú zimu málo. Často tak po pár sekundách zhasnú. A zvuky, ktoré pritom vydávajú, neveštia nič dobré.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sibír #naftové motory
Články podľa značiek