Za malý omyl v katalógu zaplatí Ford vyše 2 milióny dolárov

Ford ponúkol austrálskym klientom za to, že ich pri objednávke Mustangu Mach 1 nechtiac uviedol do omylu, nezvyklo vysokú zľavu. A popri nej ešte ďalšie možnosti kompenzácie.

23.07.2021 10:00
debata
Ford Mustang Mach1  s výkonom 460 koní sa na... Foto: Ford
Ford Mustang Mach1 Ford Mustang Mach1 s výkonom 460 koní sa na Slovensku predáva už za 62-tisíc eur.

V súvislosti s Fordom sa teraz hovorí veľa najmä o elektrickom Mustangu Mach E, ktorý rozhodne nekráča v stopách svojich predchodcov. Z brutálneho športového kupé sa totiž zmenil na elektrické SUV. Niekto to víta, niekto sa pritom chytá za hlavu.

Neznamená to však, že by značka rezignovala na športové verzie. Z Mustangu pripravila limitovanú edíciu Mach 1 s naozaj úctyhodnými parametrami. Využíva päťlitrový osemvalec s výkonom 460 koní pri 7250 ot./min a krútiacim momentom 529 Nm pri 4900 ot./min, ktorý je kombinovaný s šesťstupňovou manuálnou alebo desaťstupňovou automatickou prevodovkou. S ním auto dosiahne maximálku 262 km/h a na stovku zrýchli pod päť sekúnd. Auto má celosvetový úspech aj preto, lebo aj napriek extrémnym parametrom zostáva cenou „pri zemi“. S manuálom sa na Slovensku predáva za necelých 62-tisíc eur, s automatom za 64 490 eur.

Predáva sa však aj v Austrálii, kde sa miestnemu importérovi stalo faux pas, ktoré ho vyšlo pomerne draho. K našim protinožcom sa dostalo len 700 kusov, v súčasnosti sú už takmer všetky predané. Do cenníka sa tam však dostala neexistujúca verzia, respektíve verzia, ktorú Ford nikde na svete neponúka. Tá okrem bežnej štandardnej a príplatkovej výbavy obsahovala aj diferenciál Torsen, adaptívny tempomat a zadné parkovacie senzory. Tie prvky však Mach 1 z konštrukčných a aerodynamických dôvodov nemá v ponuke.

Najprv si importér myslel, že z toho vyjde relatívne lacno – všetkým, ktorých uviedol takto do omylu, teda tých, ktorý si auto objednali pred 1. júnom, ponúkol trojročný servis zdarma a k tomu deň zdarma na okruhu. Austrálčania si však zakladajú na svojich zákazníckych právach a objavili sa otázky v súvislosti so stornovaním objednávok.

Ford Mustang Mach-E - 2020 Čítajte viac Ford zastavil predaj Mustangu Mach-E. Majiteľom odporúča nejazdiť

Austrálsky Ford zareagoval promptne a za menšiu chybu v katalógu, respektíve za to, že svojich klientov uviedol do omylu ponúkol hneď tri možnosti. Prvá z nich je najzaujímavejšia – je ňou totiž naozaj vysoká zľava vo výške 5 400 dolárov. Druhou je už spomínaný trojročný servis a deň na závodnom okruhu zdarma a tretia je možnosť storna a okamžité vrátenia platby, respektíve zálohy.

Do konca apríla sa v Austrálii predalo približne 400 Mustangov Mach 1 a väčšina klientov sa rozhodla akceptovať naozaj nezvyklo vysokú zľavu. Inak povedané – malý preklep v katalógu bude stáť austrálske zastúpenie Fordu vyše 2 milióny dolárov. A aby si automobilka nepokazila meno aj u zákazníkov, ktorí si Mach 1 objednali po 29. apríli, tak každému ponúkol trojročný servis zdarma a deň na závodnom okruhu k tomu aj napriek tomu, že si svoje auto už objednávali podľa nového katalógu so správnou výbavou. V tomto kontexte si môžeme len povzdychnúť, kiežby aj väčšina slovenských importérov volila ku klientom takýto ústretový prístup.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Mustang #Ford Mustang Mach-E #Mustang Mach 1
Články podľa značiek