Prichádza nová automobilka Rivian! Už teraz má kapitál vyše 10 miliárd dolárov

Rivian už v tomto roku začne vyrábať tri elektrické modely. Od Amazonu má objednávku na stotisíc vanov. Po uvedení na burzu, plánovanom tiež na tento rok, by mal mať Rivian trhovú hodnotu vyše 50 miliárd dolárov.

27.07.2021 15:00
debata (8)
Pickup Rivian R1T bude v tohtoročnej... Foto: Rivian
rivian-r1t Pickup Rivian R1T bude v tohtoročnej štartovacej edícii stáť 73 000 dolárov, je však kompletne vypredaný.

Meno „Rivian“ zatiaľ asi mnohým veľa nehovorí. V skutočnosti je to jeden z najambicióz­nejších automobilových startupov, ašpirujúci na to, aby sa stal významným globálnym hráčom v oblasti elektromobility.

Ide síce o startup, lenže s veľmi solídnym pozadím a už aj históriou. Spoločnosť aktuálne zamestnáva vyše 7-tisíc zamestnancov (v roku 2018 ich bolo len 250). Okrem toho kúpila fabriku Mitsubishi v Illinois, má pobočku v kalifornskom Irvine, kde sa venuje vývoju batérií, ďalšie vývojové stredisko v britskom Chertsey a väčšie či menšie fabriky a vývojové centrá na ďalších štyroch miestach. V súčasnosti potvrdila, že bude stavať svoju ďalšiu fabriku.

Toto je (naozaj skvelé) video z testovania pickupu Rivian R1T:

A fondy na to má. Investujú do neho totiž také spoločnosti ako Amazon alebo Ford. K najväčším investorom patrí Cox Automotive, čo je technologická spoločnosť, zamestnávajúca vyše 34 tisíc ľudí. Aktuálne získal v rámci najnovšieho investičného kola ďalších 2,5 miliardy dolárov, doteraz získal od investorov už vyše 10 miliárd dolárov. Rivian chce počas uvedenia akcií na burzu, plánovaného na druhú polovicu tohto roka, dosiahnuť trhovú hodnotu vyše 50 miliárd dolárov.

A nejde o žiadnych „šarlatánov“. Rivian existuje už od roku 2009 a v roku 2018 predstavil prototypy svojho prvého elektrického pickupu a elektrického SUV. Ich modelové označenia sú R1T (pickup, celá prvá séria so štartovacou cenou 73 tisíc dolárov je vopred vypredaná) a R1S (SUV). Obe by sa mali dostať do výroby už v tomto roku. Na Riviane sa pred pár dňami odviezol k svojmu vesmírnemu modulu Blue Origin aj miliardár Jeff Bezos a jeho prví „astronauti“. Tu je video:

Okrem toho Rivian so spoločnosťou Amazon uzavrel jeden z najväčších automobilových kontraktov v histórii. Amazon si objednal totiž 100 000 elektric­kých vanov, ich dodávky by mohli začať už v budúcom roku.

Po týchto prvých troch modeloch sa chce Rivian zamerať na Čínu a Európu, kde chce ponúknuť aj menšie elektrické autá. Taktiež by tam mali vzniknúť aj ďalšie výrobné fabriky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Ford #Rivian #Rivian R1T #Rivian R1S
Články podľa značiek