Škoda skladuje desaťtisíce nedokončených áut. Ani to už nestačí

Škoda, tak ako mnohí iní svetoví výrobcovia, bojuje s čipovou krízou. Nedokončené autá skladuje na prenajatých plochách. No ani to na riešenie situácie nestačí. Plánuje preto týždňovú odstávku výroby.

22.09.2021 18:00
debata (37)
Dramatický nedostatok čipov donútil českú Škodu... Foto: Profimedia
Škoda - sklad áut Dramatický nedostatok čipov donútil českú Škodu vyrábať vozidlá bez niektorých polovodičových súčiastok. Nedokončené vozidlá skladuje na prenajatom letisku v Hradci Králové.

Automobilka Škoda od 27. septembra úplne zastaví na celý týždeň výrobu vo všetkých troch závodoch v Českej republike. Ako inak, dôvodom je nedostatok čipov, ktoré sa používajú v palubnej elektronike. Už dnes pritom na letisku v Hradci Králové skladuje okolo 33 000 vyrobených áut bez polovodičových súčiastok. Týždenne ich pribúda okolo 5 000! Firma podľa odborov plánovala hromadnú dovolenku na pondelok 27. septembra, pretože v utorok 28. je Sviatok svätého Václava. Zamestnanci by tak s víkendom mali štyri dni voľna. „Zároveň na to nadviažeme zrušenie zmien. Tým vyradíme z prevádzky produkciu na celý týždeň,“ uviedol predseda podnikovej rady Jaroslav Povšík.

Zamestnanci dostanú za zrušenú zmenu 85 % priemerného platu, do ktorého sa započítavajú napríklad aj mimoriadne ročné bonusy. Sú tak na úrovni svojho denného zárobku. Podľa Povšíka ale hrozí, že sa bude musieť znížiť náhrada mzdy, ak sa bude situácia naďalej zhoršovať. Ľudia pracujúci v škodovke by potom podľa neho dostávali napríklad 80 % priemerného platu. Stanovené minimum náhrady mzdy je 60 %. Podľa odborov sú odstávky v továrňach koncernu Volkswagen po celom svete. Preferované sú však vysokomaržové značky Audi a Porsche. Čipy idú prioritne im.

Seat - výroba Martorell Čítajte viac Kríza vrcholí: Seat obmedzí výrobu až do budúceho roku!

Podľa vyjadrenia odborového predáka sa situácia s čipmi mierne lepší, továrne v Malajzii už obnovili ich výrobu, ale zatiaľ nie na maximum. Povšík odhaduje, že do konca roka sa plná výroba vrátane nadčasov nepohne. „Situácia pravdepodobne nebude konsolidovaná ani v roku 2022, minimálne na začiatku roka v prvom a druhom kvartáli,“ uviedol. Povšík zároveň vyhlásil, že odbory v spolupráci s firmou udržia zamestnanosť na najvyššej možnej úrovni.

„Možno dôjde k čiastkovým presunom zamestnancov, ale vždy pod kontrolou odborov,“ uviedol. Horšia situácia podľa neho hrozí s prechodom na elektromobilitu, keď bude počet zamestnancov zodpovedať typom pridelených produktov v rámci koncernu. „To, čo sa teraz deje s čipmi, zvládneme,“ dodal. V minulom týždni stála výroba tiež v kolínskej Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, aj tu bol dôvodom nedostatok čipov. Nošovický Hyundai zatiaľ kvôli nedostatku súčiastok výrobu zastavovať nemusel. „Problémy sú, ale zmeny zatiaľ rušiť nemusíme,“ povedal ČTK hovorca sliezskej automobilky Petr Michnik.

Mercedes, online predaj Čítajte viac Autá chýbajú, ich ceny rastú. Poznajú to už aj Nemci

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #odstávka výroby #výroba áut #čipová kríza
Články podľa značiek