Králi strednej triedy: Pozrite si 10 najpredávanejších áut na svete

Rebríčku najpredávanejších modelov strednej triedy na svete dominuje japonské auto, ktorému zároveň patrí titul vôbec najúspešnejšieho auta na svete bez ohľadu na triedy. Asi neprekvapí, že ide o Toyotu, ktorá je zároveň svetovou top značkou aj z hľadiska celkového predaja.

15.10.2021 06:00
najpredávanejšie, Duster Foto:
V rebríčku najpredávanejších áut strednej triedy na svete ma dvojnásobné zastúpenie jedine Volkswagen. (Ilustračné foto)
debata (18)

Z hľadiska globálneho predaja áut je stredná trieda najdôležitejším automobilovým segmentom. Patria tam modely, ktoré sa predávajú v najväčších počtoch, vrátane najpredávanejšieho auta na svete, ktorým je už dlhšie Toyota Camry. Organizácia Focus2Move zostavila rebríček áut, ktoré v nej patria do Top 10 v rámci celého sveta. Sú v ňom prevažne modely, ktoré sú dostupné aj v Európe.

Len pre zaujímavosť, respektíve pre porovnanie: ak sa pozrieme na situáciu na Slovensku, tak v rámci strednej triedy sme zrátali predaje áut segmentov C a CD, teda nižšej strednej a strednej triedy za prvý polrok roku 2021, pričom sme vychádzali z dát publikovaných Zväzom automobilového priemyslu.

V roku 2021 ich bolo za prvých šesť mesiacov 10 332. Tri najpredávanejšie modely boli Škoda Octavia, Hyundai i30 a Kia Ceed. V porovnaní s prvou desiatkou áut strednej triedy najúspešnejších na celom svete je jediný prienik. V oboch sa nachádza Volkswagen Passat a zhodou okolností v oboch mu patrí ôsma priečka.

Takto vyzerá svetová top desiatka:

10. miesto: Buick Excelle GT

Buick Excelle GT Foto: GM
2021-Buick-Excelle-GT Buick Excelle GT
  • Z modelu Buick Excelle GT sa za prvých 6 mesiacov roku 2021 predalo 121 490 kusov a s trhovým podielom 2,9 percenta uzatvára prvú desiatku. Medziročne si polepšil o jedno miesto.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #stredná trieda #Focus2move #najpredávanejšie autá
Články podľa značiek