Škoda preberá globálnu zodpovednosť za platformu MQB-A0! Má jej zaručiť rast

Česká automobilka má vážne problémy nielen kvôli čipovej kríze ale aj kvôli padajúcim predajom v Číne. Jej pozíciu v koncerne by mala posilniť zodpovednosť za platformu MQB-A0, ktorá je určená pre trhy s rastovým potenciálom. Napríklad pre Rusko, juhovýchodnú Áziu, Latinskú Ameriku alebo Afriku.

18.10.2021 12:00
debata (2)
Platforma MQB-A0 je základom vstupných modelov... Foto: Škoda-Auto
Škoda - platforma MQB-A0 Platforma MQB-A0 je základom vstupných modelov koncernu Volkswagen. A pod taktovkou Škody má teraz ambície preraziť o veľkom na trhoch s rastovým potenciálom.

Koncern Volkswagen rozdeľuje jednotlivým značkám kompetencie. Tak napríklad vznikli v Škode motory 1,2 THP či 1,2 TSI, ktoré si našli cestu aj do ďalších koncernových modelov. Posledným príkladom takejto deľby je zodpovednosť Škody za aktivity koncernu VW v Indii, kde vyvinula špecifickú platformu MQB-A0-IN určenú pre Škody Kushaq a Slavia, ale aj pre dva sesterské indické modely od Volkswagenu. Teraz pribudne Škode ďalšia úloha. Koncern totiž oznámil, že Škoda bude s okamžitou platnosťou zodpovedná za ďalší vývoj globálnej platformy MQB-A0, ktorá je základom vstupných koncernových modelov s logami Škoda a VW. Modely postavené na tejto platforme majú zamieriť na trhy s rastovým potenciálom. Najmä do Ruska, juhovýchodnej Ázie, Latinskej Ameriky či do Afriky.

Škoda Slavia - silueta 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: Česi potvrdili názov nového lacného sedanu

To Škoda nepochybne potrebuje, pretože jej odbyt na kľúčovom čínskom trhu dramaticky klesá, výroba v Európe viazne kvôli nedostatku čipov a predaj dvoch indických modelov sa ešte zďaleka nerozbehol na plné obrátky. To čo však Škoda dokázala v Indii, môže teraz využiť v globálnom meradle. „Náš technický tím má hlboké znalosti, ktoré pri vývoji globálnej platformy MQB-A0 využijeme. Je to pre nás ocenenie a zároveň veľká motivácia. Na báze tejto platformy vzniknú nové modely, ktoré budú presne prispôsobené rozmanitým potrebám zákazníkov v rôznych regiónoch," uviedol Johannes Nef, člen predstavenstva automobilky.

Jedným z prvých modelov, ktorý upravenú... Foto: Škoda-Auto
Škoda - platforma MQB-A0 Jedným z prvých modelov, ktorý upravenú platformu používa je indická Škoda Kushaq.

„Prevzatím zodpovednosti za globálnu platformu MQB-A0 zodpovedá spoločnosť Škoda prvýkrát za celosvetový vývoj platformy. Vkladáme do nej svoju odbornosť v oblasti vývoja, preberáme ešte väčšiu zodpovednosť v koncerne a zároveň upevňujeme pozíciu sídla spoločnosti ako dôležitej európskej lokality vývoja pre koncern Volkswagen. Som presvedčený, že na základe globálnej platformy MQB-A0 sa nám podarí získať veľa nových zákazníkov a posilníme postavenie koncernu vo vstupných segmentoch," komentoval novú úlohu Thomas Schafer, šéf Škody. Česká automobilka už v koncerne Volkswagen zodpovedá za Indiu, Rusko a severnú Afriku.

Škoda Kushaq - 2021 Čítajte viac Škoda Kushaq: Toto je on. Lacný ‘Kamiq‘ pre Indiu!

Začiatkom júna bola v závode Chakan v indickej Pune spustená sériová výroba SUV Škoda Kushaq. Ide o prvý sériový model na báze modulárnej platformy MQB-A0-IN, ktorú spoločnosť špeciálne upravila pre indický trh. Táto platforma sa bude používať aj pre ďalšie modely Volkswagenu a Škody. V strednodobom horizonte Škoda plánuje ponúkať Kushaq aj v ostatných, rýchlo sa rozvíjajúcich krajinách. Slavia je už pripravená a bude predstavená ešte tento rok. Česká automobilka vlani dodala celosvetovo viac ako jeden milión áut. Prevádzkuje tri výrobné závody v Českej republike, vyrába v Číne, Rusku, na Slovensku a v Indii, väčšinou prostredníctvom koncernových partnerstiev, ďalej na Ukrajine a v Kazachstane v spolupráci s lokálnymi partnermi. Je aktívna na viac ako 100 trhoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #platforma MQB
Články podľa značiek