Toto je 15 najviac predávaných áut na Slovensku. Kórejci šliapu na krk Škode

Predaj áut v Európe bol v septembri katastrofálny a Slovensko nie je výnimkou. Ani situácia za prvých 9 mesiacov nevyzerá ružovo. Na Slovensku došlo po troch kvartáloch dokonca k jednej výraznej zmene na stupňoch víťazov.

21.10.2021 05:00
debata (17)
Na stupni víťazov po 9 mesiacoch si Hyundai... Foto: Hyundai
hyundai-i30-hatchback-uk-13 Na stupni víťazov po 9 mesiacoch si Hyundai vymenil miesto so Škodou.

Aj keď pred rokom väčšina analytikov očakávala, že rok 2021 bude v automobilovom priemysle rokom konjunktúry a oživenia, stal sa pravý opak. Predaje áut padajú – a to dokonca aj v porovnaní s „krízovým“ rokom 2020.

Príčine sú dve, obe očividné – koronakríza pokračuje aj naďalej, hoci ju nesprevádzajú tak dramatické ekonomické opatrenia ako v roku 2020 a lockdowny už – dúfajme – nehrozia. A ku koronakríze sa pridal aj nedostatok polovodičov, pre ktorý sa vžilo označenie „čipová kríza“. Tá nabrala tak obrovské rozmery, aké opäť analytici na prelome rokov nepredpokladali.

Dnes kvôli nej prakticky všetky automobilky obmedzujú alebo opakovane prerušujú výrobu a na trh nestíhajú dodávať nové autá. A keď ich automobilky nestíhajú vyrábať, predajcovia nemajú čo predávať. Dôsledky bude vidieť aj v tabuľkách, ktoré sme zostavili a ktoré uverejňujeme v ďalšej časti tohto materiálu.

Kým sa však pozrieme na to, ako sa darilo novým autám na Slovensku, pozrime sa najprv, ako sa im darilo v priebehu prvých troch kvartálov v Európe. A veru, nie je to nejaké príjemné čítanie.

Podľa údajov Európskej asociácie výrobcov áut ACEA putovalo v septembri k zákazníkom len 972 723 nových vozidiel. To je o 25,2 % menej ako v septembri 2020. A to hovoríme o porovnaní s rokom, keď odštartovala koronakríza. Horší september zažil automobilový trh len v roku 1995.

ACEA - predaj áut Čítajte viac ACEA: Z čipovej krízy je čipový ‘mor‘. Predaje áut spadli na úroveň roka 1995!

O čosi optimistickejšie sa javia výsledky za deväť mesiacov roka. Podľa ACEA bolo v Európe zaregistrovaných 9 161 918 vozidiel, teda o 6,9 % viac ako vlani. Stále však v kontexte s pandemickým rokom. Lenže situáciu zachraňovalo len zopár silných mesiacov, akými boli apríl, máj a jún. Od júla však začali predaje v medziročnom porovnaní opäť zaostávať. V júli došlo k poklesu o 23,3, v auguste o 19,1 a v septembri o spomínaných 25,2 percenta. Výraznejší medziročný nárast predaja nad 20 percent hlásia len Toyota, Hyundai a Kia.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #Zväz automobilového priemyslu
Články podľa značiek