Najspoľahlivejšie autá vyrábajú v Ázii. Na Európu zabudnite!

Osem z desiatich najspoľahlivejších značiek podľa štatistík Consumer Reports pochádza z Ázie. Jedinou európskou medzi nimi je Mini na 10. mieste.

29.11.2021 06:00
debata (11)
Medzi nespoľahlivými autami dosiahli na... Foto: Liberty Steel
stk-kontrola-auto-podvozok-servis-automechanik-praca-nestandard1 Medzi nespoľahlivými autami dosiahli na nelichotivý stupeň víťazov Mercedes a dva Fordy. (Ilustračné foto)

Najnovší zámorský prieskum spoľahlivosti automobilových značiek Auto Reliability Report od organizácie Consumer Reports je založený na údajoch zozbieraných priamo od majiteľov áut na základe ich skúseností s viac ako 300 000 vozidlami. Majitelia hlásili najrôznejšie poruchy – od výmeny prevodovky po necelých 10-tisíc kilometroch cez vadné displeje až po nelícujúce dvere.

Z opakujúcich sa výhrad možno spomenúť niekoľko zaujímavých faktov. Napríklad sa ukázalo, že plug-in hybridy, aj napriek ich relatívnej zložitosti patria k najspoľahlivejším modelom. A naopak – veľké čisto elektrické SUV, ktoré síce majú jednoduché motory, sa zaradili k najmenej spoľahlivým.

Ázijská dominancia

Nemôžu za to však motory, tie sú spoľahlivé, ale komplexná a sofistikovaná elektronika, na ktorej ešte nie sú vychytané všetky muchy. Hyundai, Kia, Subaru a Toyota patria k spoľahlivým značkám, no stále u nich pretrvávajú problémy, spojené s novými, technologicky vyspelými a zložitými prevodovkami.

Rebríček 20 najspoľahli­vejších značiek pre rok 2022 podľa Consumer Reports:

1. Lexus 11. Hyundai
2. Mazda 12. Chrysler
3. Toyota 13. Porsche
4. Infiniti 14. Chevrolet
5. Buick 15. Audi
6. Honda 16. Cadillac
7. Subaru 17. BMW
8. Acura 18. Ford
9. Nissan 19. Kia
10. Mini 20. Volvo
       

Do prvej desiatky najspoľahlivejších automobilových značiek patrí až osem ázijských a len jediná európska, je ňou Mini. Na prvých priečkach sú Lexus, Mazda a Toyota. Vyzdvihnúť to treba u Toyoty, pri ktorej bolo hodnotených až 13 rôznych modelov – a napriek tomu sa umiestnila v úplnej špičke.

Mazda, ktorá bola vlani top značkou, klesla na druhé miesto. Pozíciu jej trochu pokazila Mazda 3, ktorá mala o niečo viac problémov s klimatizáciou a niektorými elektronickými systémami. Naopak – táto značka zatiaľ viac používa osvedčenú spoľahlivú 6-stupňovú automatickú prevodovku, zatiaľ čo iní výrobcovia automobilov používajú zložitejšie prevodovky s ôsmimi alebo deviatimi prevodovými stupňami alebo CVT prevodovky, z ktorých sa niektoré ukázali ako problematické.

TUV Report - 2017 Čítajte viac TÜV Report 2022: Aj staršie autá môžu byť spoľahlivé. Pozor však na ‘hriešnikov’

Všetky modely Lexus sa umiestnili v priemere alebo vyššie a Lexus GX je dokonca absolútnym kráľom spoľahlivosti mezi hodnotenými vozidlami – jeho majitelia nehlásili prakticky žiadne problémy za tri modelové roky, ktoré boli analyzované.

Toyota na treťom mieste má len jediný model, ktorý sa umiestnil pod priemerom. Je ním Corolla vo verzii hatchback. Pri nej sa ukázali problémy s prevodovkou. Výrazne si svoju pozíciu vylepšila značka Infiniti. To je celkovo štvrté, čo predstavuje zlepšenie o šesť miest. Výrazne značke pomohlo kvalitatívne zlepšenie problematického SUV QX50, ktoré sa z dolných pozícií rebríčku vypracovalo na slušný priemer.

Spoľahlivé hybridy, poruchové elektromobily

Zaujímavým zistením je, že hybridy a plug-in hybridy patria medzi najspoľahlivejšie modely, aj keď majú pomerne komplikované pohonné ústrojenstvo. Spomedzi nich možno vyzdvihnúť najmä Hondu Insight, Kiu Niro, Toyotu Prius, Prius Prime, RAV4 Prime a Venzu.

Analýza zároveň ukázala, že plne elektrické SUV patria medzi najmenej spoľahlivé vozidlá. So spoľahlivosťou majú problémy Tesla Model X a Y, Audi E-Tron a Volkswagen ID.4. Všetky majú ale problémy s elektronikou, pohon je v nich spoľahlivý.

Najlepšiu desiatku uzatvára Mini, vďaka čomu je tento rok v prieskume najvyššie hodnotenou európskou automobilkou. Mini v ňom malo však iba dva modely: Cooper Countryman a Cooper Clubman. Medziročne značka „poskočila“ v rebríčku až o 13 miest. Zásluhu na tom má najmä Cooper Countryman, ktorý sa umiestnil vysoko nad priemerom.

Rebríček 10 najspoľahli­vejších a najporuchovejších modelov pre rok 2022 podľa Consumer Reports:

10 najspoľahli­vejších áut 10 najnespoľah­livejších áut*
1. Lexus GX 1. Mercedes-Benz GLE
2. Kia Niro EV 2. Ford Explorer
3. Toyota Prius Prime 3. Ford Mustang
4. Toyota Prius 4. Chevrolet Silverado 1500/GMC Sierra 1500
5. Cadillac XT5 5. Chevrolet Corvette
6. Mazda MX-5 Miata 6. Volvo XC90
7. Honda Insight 7. Volkswagen Tiguan
8. Toyota Highlander 8. Tesla Model Y
9. Subaru Crosstrek 9. Chrysler Pacifica
10. Mazda CX-9 10. Subaru Ascent
  Zdroj: Consumer Reports

(*najnespoľah­livejšie sú zoradené zostupne, takže najhoršie je prvé)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček spoľahlivosti #Consumer Reports 2022 #najspoľahlivejšie autá #najnespoľahlivejšie autá
Články podľa značiek