Natankujte mi jachtu, tak približne za milión eur. Môže byť aj pár litrov naviac

Nie je to vtip. Jedno dotankovanie superjachty ruského oligarchu Ališera Usmanova vyjde podľa serveru a facebooku TheYachtMogul okolo 1,4 milióna eur.

26.01.2022 20:00
dilbar21 Foto:
Jachta Dilbar Ališera Usmanova.
debata (16)

Jachta Dilbar ruského miliardára Ališera Usmanova je považovaná za najväčšiu motorovú jachtu na svete. Usmanov je majiteľom koncernu Metalloinvest a výrazne investoval napríklad aj do Facebooku alebo čínskej spoločnosti Xiaomi. Taktiež vlastnil značný 30-percentný podiel vo futbalovom klube Arsenal, no v roku 2018 ho predal približne za 700 miliónov dolárov. Patrí k najbohatším Rusom, do prvej stovky najbohatších ľudí sveta a jeho súčasný majetok sa podľa magazínu Forbes odhaduje na vyše 16 miliárd dolárov.

Ak by vás zaujímalo, koľko stojí natankovať jeho superjachtu, tak si za tú cenu kúpite menšiu jácht, pár hyperšportov a k tomu nejaký-ten decentnejší vrtuľník. Hovoríme len o jednom dotankovaní, nie o cene jachty. Tá je, podľa Denisa Suku zo serveru TheYachtMogul.com odhadovaná konzervatívne na 600 miliónov dolárov, reálne však môže byť jej cena 800 miliónov až miliarda dolárov.

Jachta Dilbar Ališera Usmanova.
Jachta Dilbar Ališera Usmanova.
+3Jachta Dilbar Ališera Usmanova.

Jachta Dilbar, vyrobená spoločnosťou Lurssen s dĺžkou 156 metrov bola spustená na vodu v roku 2016. Okrem toho, že patrí k najdrahším na svete, má pre istotu rovno dva heliporty a aj najväčší bazén, aký bol kedy na jachtu nainštalovaný, meria plných 25 metrov. Len ročné prevádzkové náklady sa pri tejto jachte pohybujú medzi 50 až 80 miliónmi dolárov.

Superjachta má nádrž s kapacitou 1 000 049 litrov paliva a TheYachtMogul, ktorý ju zachytil pri tankovaní tvrdí, že plavidlo vtedy načerpalo približne 500 000 litrov, čo by pri priemernej cene 3 doláre znamenalo účet za tankovanie vo výške približne 1 500 000 dolárov.

Ľudia v komentároch k nižšie uvedenému videu tvrdia, že uvádzaná cena tankovania je drahá a že konečná cena, ktorú uvádza instagramový účet TheYachtMogul, pravdepodobne zahŕňa personál, cenu prístaviska a dopravu. Priemerná cena galónu (čo je 3,9 litra) jachtového paliva je totiž v USA okolo 3,2 – 3,7 dolára, ale závisí aj od toho, kde jachta kotví. Dokonca aj pri tejto cene paliva by jej jedno natankovanie vyšlo vyše 700 000 dolárov. A to je viac, než stojí napríklad Ferrari SF90 Stradale.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Denis S (@theyachtmogul)

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #lode #Ališer Usmanov #jachty #Dilbar
Články podľa značiek