Policajti s novými právomocami: 5 zmien v novele zákona o Policajnom zbore

Schválená novela prináša nové oprávnenia policajtov, ruší menovky na rovnošatách a upravuje používanie dronov.

23.05.2022 05:00
Rakúsko koronavírus hranica polícia kontroly Foto: ,
Policajti už po novom nebudú mať na uniformách menovky.
debata (25)

Pred pár dňami schválili poslanci novelu zákona o Policajnom zbore, ktorá prináša niekoľko zásadných zmien, vrátane rozšírenia ich právomocí. Všetky zmeny by mali vstúpiť do platnosti už v lete, presnejšie o d 1. júla tohto roku.

Ide o pomerne rozsiahlu novelu, upravujúcu okrem iného aj štruktúru policajného zboru a rozširujúcu právomoci policajtov v boji s extrémizmom. My z nej preto vyberáme päť zmien, ktoré buď súvisia s verejnou alebo súkromnou dopravou, alebo sa s nimi môžu motoristi stretnúť počas cestných kontrol.

1. Jednou z najzásadnejších zmien je zrušenie povinnosti používať na služobnej rovnošate aj menovku policajta. Neznamená to však žiadnu anonymizáciu príslušníkov polície, pretože uniforma aj naďalej bude obsahovať identifikačné číslo policajta.

Dôvodom tejto zmeny je, že v mnohých prípadoch pri výkone služobných zákrokov dochádzalo k osočovaniu a vyhrážaniu sa zakročujúcim policajtom a ich rodinným príslušníkom, ako aj k zaznamenávaniu si osobných údajov policajtov, ktoré mohli byť ďalej zneužité. Používaním menovky na rovnošatách policajtov bola Slovenská republika ojedinelá v rámci okolitých štátov EÚ.

2. Prichádza k ďalšiemu obmedzeniu využívania dronov, lietajúcich vo výške do 120 metrov. Presnejšie povedané, zákon vymedzuje konkrétne objekty, nad ktorými drony v uvedenej výške budú mať úplne zakázané prelety. Konkrétne ide o pracovisko, bydlisko alebo rezidenciu prezidenta, predsedu Národnej rady SR, predsedu vlády a predsedu Ústavného súdu SR a objekt, v ktorom sa konajú pravidelné rokovania parlamentu, vlády a Ústavného súdu SR.

A keď sme už pri dronoch – súvisí s nimi aj ďalšia novinka, ktorá však nie je súčasťou novely zákona o Policajnom zbore. Policajti sa totiž pochválili, že začnú profesionálne drony využívať na monitorovanie dopravných priestupkov, aj keď vraj zatiaľ medzi nimi nie je kontrola dodržiavania rýchlosti, keďže to je technický problém. Pôjde skôr o priestupky ako nedovolené predchádzanie, odbočovanie, jazda na červenú a podobne.

policia meranie rachlosti radar Čítajte viac Novela cestného zákona: Vyššie pokuty a s ‘béčkom‘ aj za volant 4-tonového auta

3. Použitie hmatov, chvatov, úderov, kopov sebaobrany a prostriedkov na prekonanie odporu a odvrátenie útoku a použitie služobného psa ako donucovacích prostriedkov pri ohrození alebo narušení bezpečnosti alebo plynulosti železničnej dopravy sa rozširuje aj na ich použitie pri ohrození alebo narušení iných druhov dopráv, teda predovšetkým cestnej dopravy.

4. Možnosť spútať agresívnych pacientov pri prevoze: Praktická je aj možnosť dočasne obmedziť na slobode pacientov pri prevoze do nemocnice, ktorí ohrozujú seba alebo posádku sanitky. Konkrétne to znamená, že sa rozširuje sa oprávnenie použiť putá alebo spútavací opasok aj na osobu, ktorá má byť na základe rozhodnutia lekára umiestnená v zdravotníckom zariadení a kladie aktívny odpor alebo napáda iné osoby, alebo ohrozuje svoj život alebo zdravie alebo poškodzuje majetok. Ide najmä o prevozy psychicky chorých osôb do nemocnice.

5. Rozšírenie kontroly alkoholu a omamných prostriedkov: V novele sa doplnilo aj oprávnenie vyzvať osobu, aby sa podrobila vyšetreniu na alkohol alebo inú návykovú látku, ak je dôvodný predpoklad, že by vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky mohlo dôjsť k zmareniu alebo podstatnému sťaženiu vykonávaného úkonu.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #novela zákona #právomoci policajtov #zákon o Policajnom zbore
Články podľa značiek