Volvo bude na Slovensku vyrábať moderné elektromobily. Pozrite sa, ktoré by to mohli byť!

Volvo na východe Slovenska preinvestuje 1,2 miliardy eur a postaví fabriku na výrobu elektromobilov novej generácie.

01.07.2022 14:00
Volvo Slovensko Foto:
Volvo bude od roku 2026 vyrábať na Slovensku elektromobily novej generácie. Ktoré to presne budú, ešte nie je jasné.
debata (4)

Švédska automobilka Volvo Cars postaví pri Košiciach závod na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur. Je to výnimočná investícia hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade Volvo novú fabriku v Európe nepostavilo už takmer šesťdesiat rokov. A keď sa už do toho teraz pustí, tak poriadne – pôjde o supermodernú fabriku, zameranú čisto na výrobu elektrických áut, na ktoré sa chce švédska automobilka v čínskych rukách v blízkej budúcnosti sústrediť.

A to je pre Slovensko vynikajúca správa, pretože väčšina ostatných automobiliek, napríklad Volkswagen, stavia svoje závody na výrobu elektrických áut v iných krajinách a Slovensko využíva na to, aby tu do roku 2035 „dobehla výroba spaľovacích a hybridných áut“. Volvo naopak – v Slovensku vidí perspektívnu krajinu pre výrobu áut v budúcnosti.

Výberom Slovenska ako lokality pre svoj nový... Foto: Volvo
Volvo továreň Výberom Slovenska ako lokality pre svoj nový výrobný závod Volvo vytvára európsky výrobný trojuholník, ktorý zahŕňa ešte závody v Gente (Belgicko) a v Torslande vo Švédsku.

A čo znamená „supermoderná“ fabrika? Volvo nechce na Slovensku vyrábať len najmodernejšie ekologické elektromobily, ale využiť chce na to najnovšie technológie, smerujúce k tomu, aby výroba bola z pohľadu emisií čo možno najpriateľskejšia k životnému prostrediu a s minimálnou uhlíkovou stopu. V praxi to znamená, že využívať chce klimaticky neutrálne výrobné procesy a klimaticky neutrálnu energiu.

Nová fabrika je už teraz navrhnutá ako najlepší príklad udržateľnej a efektívnej výroby prémiových elektrických vozidiel s optimalizovanou štruktúrou a logistickými tokmi, pričom v tejto oblasti Volvo Cars ako luxusná prémiová automobilka cieli na najvyššie globálne štandardy energie a environmentálnej efektivity. Čo postavenie novej fabriky bude predstavovať pre ekonomiku Slovenska si môžete prečítať v tomto článku:

Volvo Čítajte viac Na Slovensko prichádza megainvestícia. Volvo postaví závod pri Košiciach, vzniknúť môže až 13 tisíc miest

Samozrejme, každého zaujíma, čo by sa v automobilke, ktorá bude sídliť v priemyselnom parku Valaliky mohlo vyrábať. To možno čiastočne odhadnúť na základe plánovaného spustenia výroby. Štart výstavby košického závodu je plánovaný na rok 2023, s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Sériová výroba ďalšej generácie čisto elektrických automobilov Volvo Cars je plánovaná na rok 2026. Takže to budú elektromobily, ktoré sa predstavia v rokoch 2024 až 2025.

Volvo by chcelo byť od roku 2030 výrobcom výlučne elektrických áut. V rámci tejto svojej snahy plánuje v najbližších rokoch predstaviť päť úplne nových a prepracovaných elektrických vozidiel a dva plug-in hybridy.

Volvo vyvíja nové elektrické SUV, ktoré by malo...
Volvo X Volvo vyvíja nové elektrické SUV, ktoré by malo byť uvedené na trh koncom roka 2024, prípadne v roku 2025, veľkosťou by sa malo zaradiť medzi modely XC60 a XC90.

Vedenie automobilky sa k svojej elektrickej budúcnosti opäť vyjadrilo len pred pár dňami na internej konferencii v USA, kam pozvalo svojich zástupcov a predajcov v zámorí. Podľa nemenovaných ľudí, ktorí sa na tomto podujatí zúčastnili, päť pripravovaných batériových elektrických vozidiel zahŕňa veľký a malý crossover, sedan a dva športové modely podobné kombi.

Volvo XC40 Recharge - 2022
Volvo XC40 Recharge - 2022
+14Volvo XC40 Recharge - 2022

Prvým z týchto elektromobilov novej generácie je plnohodnotný crossover s tromi radmi sedadiel a štýlovými prvkami z konceptu Volvo Recharge, ktorý si môžete pozrieť aj vo vyššie zverejnenej galérii. Volvo očakáva, že pri uvedení na trh v budúcom roku predá približne 20 000 kusov tohto crossoveru.

Druhý crossover s kódovým označením V546 sa po uvedení na trh niekedy v roku 2025 zaradí medzi stredne veľké XC60 a veľké XC90. A práve tento model by mohol byť pre Európu vyrábaný na Slovensku.

Server AutoForecast Solutions sa hovorí, že ostatné EV zahŕňajú plne elektrický XC60 a nový EV umiestnený pod malým XC40. A to je ďalší nádejný kandidát pre výrobu na Slovensku. Na trh prídu už onedlho aj prepracované verzie plug-in hybridov S90 a XC90, s tými však rátať zatiaľ zrejme nemožno a o elektrickom sedane zatiaľ nie sú žiadne informácie. A nesmieme zabúdať ani na automobilku Polestar, ktorá je s Volvom prepojená ekonomicky a ktorá zatiaľ vyrába v Čine, pričom sa jej začína celkom dariť, takže výroba v Európe by mohla byť tiež rentabilná.

Podrobnejší článok o elektrickej budúcnosti automobilky Volvo, ktorá sa do veľkej miery bude písať na Slovensku, vám prinesieme v pondelok.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #výroba áut #elektormobil #elektromobilita #automobilová fabrika
Články podľa značiek