Elektrické lietadlá Lilium budú možno využívať slovenské batérie

Sedemmiestne elektrolietadlá Liliun Jet by sa mali dostať na trh už v roku 2025. Slováci by sa chceli podieľať na výrobe ich batérií.

05.07.2022 07:00
Lilium Jet
Lilium Jet by sa mal začať vyrábať už v roku 2025.
debata (3)

Elektrických lietajúcich taxíkov (eVTOL – electric Vertical Take-Off and Landing) sa vo svete vyvíja pomerne dosť, Lilium Jet má ale tú zvláštnosť, že ho poháňa 36 elektrických prúdových motorov. „Naša technológia počas horizontálneho letu vyžaduje iba desať percent výkonu z celkového počtu dvoch tisíc konských síl,“ uviedla spoločnosť ešte v roku 2019.

+2

A odvtedy sa naozaj činila. Už má dve výrobné haly, otestovala 5 generácií prototypov lietadla s kolmým štartom a pristátím, pričom uskutočnila len v uplynulom roku minimálne 25 oficiálnych testovacích letov, plánuje vystavať vertiporty v USA a Európe, je kótovaná na burze a má aj dôveru investorov, ktorí jej poskytli už viac než pol miliardy dolárov.

Koncom minulého roku sa spoločnosť dohodla s ABB E-mobility na vývoji, testovaní a dodávke infraštruktúry rýchleho nabíjania MegaWatt. Dobíjacie stojany budú mať také parametre, aby boli schopné plne nabiť batérie lietadla za približne 30 minút a na 80 % kapacity za polovicu tohto času. To umožní jednému stroju 20 – 25 letov za deň.

Lilium Jet
Počet pasažierov 6 + 1 pilot
Rozpätie krídel 13,9 m
Dĺžka 8,5 m
Počet motorov 36
Max. letová výška 3000 m
Cestovná rýchlosť až 280 km/h
Dolet + 250 km

Nás ale zaujímajú práve batérie. Slovenská spoločnosť InoBat totiž na svojom webe informovala, že s firmou Lilium uzavreli niečo, čo by sme mohli najskôr nazvať „memorandom o porozumení“. Obe spoločnosti sa totiž rozhodli, že preskúmajú príležitosti na vývoj, výrobu a recykláciu vysokovýkonných batériových článkov novej generácie pre inovatívne elektrolietadlá Lilium.

Vzducholoď Airlander Air Nostrum Čítajte viac Vzducholode sa vracajú vo veľkom štýle! Španieli si ich objednali hneď desať

Ťažko povedať, čo si máme pod touto trochu vágnou informáciou predstaviť, teda s výnimkou snahy o sebaprezentáciu InoBatu, pretože, ako povedal prevádzkový riaditeľ Lilium Yves Yemsi : „…už sme vybrali a zazmluvnili vynikajúcich partnerov pre technológiu a výrobu batérií, no nespíme na vavrínoch. Preto neustále aktívne sledujeme technologický vývoj a rozhodli sme sa uzavrieť dohodu so spoločnosťou Inobat s úmyslom preskúmať spoluprácu v oblasti výroby a dodávok (batérií, pozn. redakcie) v budúcnosti.“

Lilium chce verejnosti predstaviť plne funkčnú produkčnú verziu e-VTOL lietadla Lilium Jet už v roku 2025. Predávať by chcela rádovo niekoľko stoviek lietadiel ročne, čo je pomerne smelý plán.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrické lietadlo #e-VTOL #Lilium #Lilium Jet #elektrolietadlo
Články podľa značiek