Maďari končia so zastropovaním cien palív. Na pumpách vládla panika, asistovala polícia

Po tom, ako počas víkendu zavládla na maďarských pumpách panika a musela asistovať polícia, zastropovanie cien pohonných hmôt končí.

07.12.2022 00:01
Maďarsko, tankovanie Foto:
V Maďarsku bolo v utorok večer už približne 400 púmp bez cenovo regulovaného paliva. Vláda sa rozhodla zasiahnuť.
debata (59)

Vo väčšine krajín sú hlavnou náplňou dopravného spravodajstva informácie o nehodách a zdržaniach na vjazdoch do veľkých miest. V Maďarsku to však v posledných dňoch fungovalo celkom inak. Základom dopravného spravodajstva boli informácie od vodičov, kde sa dá ešte tankovať a ktoré čerpacie stanice sú už uzatvorené.

Nedostatok pohonných látok na maďarských čerpacích staniciach začal byť krízový a pociťovali ho dokonca aj záchranné služby, hasiči a policajti. Záchranári museli na niektorých čerpačkách vyzvať vodičov, aby ich pustili natankovať. Dlhé rady sa na maďarských čerpacích staniciach tvorili od konca minulého týždňa, pričom niektoré z už nemali čo predávať. Konštatoval to v utorok server Index.hu. Ich počet vo večerných hodinách prekročil 400.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Slováci už kradnú maďarské ‘ešpézetky‘. Chcú s nimi lacno tankovať

Podľa maďarskej ropnej spoločnosti MOL panika vypukla po tom, čo sa na viacerých čerpacích staniciach minul benzín a nafta s regulovanou cenou. „Čerpacie stanice MOL-u sú stále otvorené. Cisterny sú neustále na cestách a pracuje sa aj na údržbe Dunajskej rafinérie, ktorá napreduje podľa plánov,“ vyhlásila spoločnosť.

Podľa servera portfolio.hu musela v okolí niektorých čerpacích staníc udržiavať poriadok v doprave polícia. Väčšina motoristov sa snažila natankovať palivo za zastropované ceny, ktorého množstvo začali v Maďarsku obmedzovať, avšak na viacerých čerpacích staniciach obmedzili množstvo pohonných látok aj v prípade benzínu a nafty s trhovou cenou.

Kríza s pohonnými hmotami napokon donútila maďarskú vládu promptne konať. Podľa informácií, ktoré v utorok vo večerných hodinách priniesli spravodajské agentúry, vrátane agentúry Reuters, zastropovanie cien palív v Maďarsku konči.

Tamojšia vláda zrušila cenový strop pre palivá v utorok o 23:00 po tom, ako nedostatok regulovaných palív a ich panický nákup podľa ropnej a plynárenskej skupiny MOL vytvorili „kritickú situáciu“. Predstavitelia vlády neskoro večer na mimoriadnom brífingu oznámili, že vláda odporúčanie skupiny MOL akceptovala a s okamžitou platnosťou ruší cenový strop, ktorý bol zavedený pred rokom. Podľa odhadov šéfa MOL-u Zsolta Hernádiho by sa cena bežného benzínu mala pohybovať po zrušení regulácie na úrovni 1,56 eura za liter a nafty 1,69 eura za liter.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny palív #ceny palív v Maďarsku #zastropované ceny #ceny benzínu #nedostaok benzínu
Články podľa značiek