Bestsellermi sú Ceed a Yaris Cross. Top 15 áut na Slovensku v roku 2023

Na Slovensku je tradične silný predaj kórejských áut a Škody. Ich dominanciu výrazne narúša len jediný model - Toyota Yaris Cross.

28.03.2023 06:00
Toyota-Yaris Cross-2021-1600-06 Foto:
Toto malé auto je momentálne slovenským top-bestsellerom.
debata (6)

Vo februári 2023 sa na Slovensku zaregistrovalo 6 623 nových osobných automobilov. Medziročne tak predstavujú registrácie nových osobných vozidiel nárast o 10,27 percenta. Pokračuje tým priaznivý trend, keď predaje už piaty mesiac po sebe medziročne sústavne rastú.

Ak sa pozrieme na kategóriu osobných áut a značky, tak dominantnou zostáva na Slovensku Škoda, ktorá mala vo februári trhový podiel 18,3 percenta. Za ňou nasleduje Toyota s podielom 14,16 percenta a tretie miesto patrí Kii s podielom 11,01 percenta. Silnú štvorku dopĺňa ešte Hyundai s trhovým podielom 10,21 percenta. Všetky ostatné značky už mali výraznejší odstup, piaty Volkswagen dosiahol podiel na trhu len 5,56 percenta.

Len nedávno sme zverejnili štatistiku európskeho združenia automobilových výrobcov ACEA, týkala sa predaja áut v Európe za február. Pokiaľ ide o elektrické autá, v analýze si tentokrát vyslúžilo osobitnú zmienku Slovensko. Predaj nových batériových elektrických vozidiel (BEV) v EÚ minulý mesiac výrazne vzrástol – až o 39,7 % na 97 300 áut.

Medziročne sa viac elektromobilov predalo vo všetkých krajinách EÚ s výnimkou dvoch. Najhoršie z celej EÚ v tomto smere dopadlo Slovensko, kde sa medziročne prepadol predaj elektrických áut o vyše 28 percent. Druhé najhoršie bolo Česko, kde však bol pokles predaja len o niečo vyše troch percent.

Registrácie nových áut - trend za posledných 12... Foto: ZAP SR
predaj áut 022023 Registrácie nových áut - trend za posledných 12 mesiacov.

Vo februári sa na Slovensku predalo len 79 elektromobilov, čo je z hľadiska trhového podielu 1,19 percenta. Dominantné zostali vo februári autá s čisto benzínovým motorom, ktorých sa predalo 3 312, čo je skoro presne polovica zo všetkých predaných áut. Druhou najsilnejšou kategóriou sú benzínové hybridy (HEV), ktorých sa predalo 1 599, čo je približne štvrtina z celkového počtu predaných áut. Benzínové hybridy tak pomerne výrazne prekonali naftové autá (1 042 kusov, trhový podiel 15,73 percenta).

Záujem o zo zásuvky dobíjateľné plug-in hybridy je naďalej pomerne marginálny, ich predaj len o niečo prevyšuje predaj elektromobilov. Predalo sa ich 142, čo značí trhový podiel približne dve percentá.

V ďalšej časti článku nájdete podrobnú tabuľku s 15 najpredá­vanejšími autami na Slovensku za prvé dva mesiace tohto roku, vrátane ich predaja za minulý rok a aktuálne platnej základnej ceny. Je v nej niekoľko zaujímavostí. Napríklad Škoda je zatiaľ mimo stupňa víťazov, jej zatiaľ najúspešnejším modelom je Kamiq na štvrtej priečke. Na druhej strane – v prvej 15-ke je mladoboleslavská automobilka zastúpená bezkonkurenčne najviac – hneď šiestimi modelmi.

content 2022 - New Dacia visual identity - Range Čítajte viac Dacia ‘valcovala‘. Sandero je najpredávanejším autom Európy, Duster zase deviaty

Naopak – medzi 15 najpredáva­nejšími autami na Slovensku zatiaľ nie je žiaden Volkswagen a nemá v nej zastúpenie ani žiadna z veľkých francúzskych značiek, čím myslíme Peugeot, Citroën a Renault. Má v nej však dvojnásobné zastúpenie Dacia, ktorej sa momentálne veľmi darí v celej Európe. Po prvých dvoch mesiacoch toho roku je šiestou najsilnejšou značkou v EÚ, keď dokázala predať dokonca o niečo viac áut, než materský Renault. Sandero sa pritom s Peugeotom 208 „naťahuje“ o prvé miesto v tabuľke najpredávanejších áut a do top 10 sa dostal aj Duster.

Na Slovensko patria oba tieto modely po dvoch mesiacoch do prvej pätnástky, Duster spoločne s Karoqom uzatvára top 10, Sandero je 15. Dusteru pritom evidentne príliš neublížilo ani postupné navyšovanie základnej ceny, ktorá je aktuálne už takmer 16-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #najpredávanejšie autá #predaj áut na Slovensku #TOP 10 áut
Články podľa značiek