Tesla Model M: Vízia elektrického superbajku je zatiaľ len v 3D

Londýnsky grafický dizajnér Jans Slapin sa pohral s predstavou jednostopovej Tesly. Americký výrobca luxusných elektromobilov nemá síce s týmto projektom nič spoločné, ale za zmienku určite stojí.

30.07.2015 16:00
Tesla Model M - Concept Foto:
Koncept Tesly M fascinuje minimalistickým stvárnením. Aj preto veľa komfortu tento jednomiestny stroj s malým sedom jazdcovi neposkytne.
debata (2)

Do sveta motoriek len nedávno vstúpili značky Lotus či Ariel. A o svet jednej stopy má záujem aj Mercedes-AMG prostredníctvom značky MV Agusta či Audi cez taliansku Ducati. Tak prečo by sa nemohla o čosi podobné pokúsiť v budúcnosti americká Tesla? Táto úvaha je dnes síce len čírou fikciou, no za pár rokov uvidíme. Rozhodne vŕtala aspoň v hlave londýnskeho grafického dizajnéra s bulharsky znejúcim priezvuskom Jans Slapin. A nie len to. Vytvoril 3D model vlastnej predstavy Tesly na dvoch kolesách. Volá sa Tesla Model M.

Pohon zabezpečuje kompaktný elektromotor... Foto: Jans Slapin
Tesla Model M - Concept Pohon zabezpečuje kompaktný elektromotor umiestnený v ráme s batériami, čo znižuje objem neodpružených hmôt.

Dvadsaťosemročný Slapin, napokon, nie je v dizajne motocyklov úplným nováčikom. Tento rok už stihol ohúriť svet napríklad 3D modelom brutálneho naháča BMW M bike. Ten však na rozdiel od Tesly M počítal s klasickým dvojvalcovým boxerom. Teraz sa ale bavíme o virtuálnom koncepte pre najznámejšieho výrobcu elektromobilov, takže isto neprekvapí, že Tesla M „spaľuje“ namiesto benzínu elektrinu a zadné koleso poháňa elektromotorom. Technické údaje k dispozícii pochopiteľne nie sú. Ide len o dizajn a ten veru nevyzerá zle.

Zadné koleso je uchytené na jednostrannom... Foto: Jans Slapin
Tesla Model M - Concept Zadné koleso je uchytené na jednostrannom kĺbovom ramene s kardanom.

Jednomiestny elektrický „superbike“ s minimálnou ochranou jazdca je verný minimalizmu. No o to pôsobivejšie pôsobí červeno-čierna kombinácia laku. Pod falošnou nádržou ukrýva nielen box s akumulátormi, ale aj priestor pre tablet či notebook. A ešte by sa tu mala podľa predstáv Slapina zmestiť prilba. To ostatné je čistá technika bez zbytočného pozlátka. Zadné koleso je uchytené na jednostrannom ramene ukotvenom v mohutnom kĺbe rámu s elektromotorom. Obrovská predná kotúčová brzda naznačuje potenciál mohutného krútiaceho momentu a výkonu.

Pod falošnou nádržou je miesto na prilbu,... Foto: Jans Slapin
Tesla Model M - Concept Pod falošnou nádržou je miesto na prilbu, laptop alebo tablet, ktorý možno využívať aj pre potreby navigácie.

Či sa táto fikcia stane v budúcnosti realitou, nie je známe. No elektrobajky budúcnosť určite majú. Ak sa s touto myšlienkou pohráva aj Harley-Davison, tak ide vážne do tuhého. Americká Tesla by mu mohla byť dôstojným súperom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #tesla Model M #Jans Slapin
Články podľa značiek