Gogoro: Dizajnový skúter ponúka batérie na výmenu. A má úspech

Taiwanská spoločnosť Gogoro spustila výrobu elektrických skútrov len v júni 2015 a už dnes má viac ako 10 000 predaných kusov. Za úspechom nestojí len vynikajúci dizajn ale celý obchodný model. Buduje totiž výmenné stanice na akumulátory. Ušetríte tým čas nabíjania.

25.11.2016 16:00
debata (3)
Sympatický elektroskúter s jemne futuristickým... Foto: Gogoro
Gogoro - elektrický skúter Sympatický elektroskúter s jemne futuristickým dizajnom má ľahké hliníkové telo a vymeniteľné farebné panely z plastu.

Kým elektromobily stále bojujú o svoje miesto pod slnkom, elektrickým skútrom sa darí. Sú praktické, ekologické a ich prevádzka je takmer zadarmo. V ponuke ich má väčšina tradičných výrobcov skútrov. Lenže na trhu je nový silný hráč – spoločnosť Gogoro. Na Taiwane ju založili v roku 2011 Horace Luke a Matt Taylor a výrobu prvých modelov spustili len vlani v júni. Už za jeden rok sa im však podarilo dodať na trh viac ako 10 000 exemplárov.

Výkon elektromotora 6,3 kW stačí na akceleráciu... Foto: Gogoro
Gogoro - elektrický skúter Výkon elektromotora 6,3 kW stačí na akceleráciu 50 km/h za 4,2 sekundy. Maximálna rýchlosť je 95 km/h.

Ani sa niet čomu čudovať. Gogoro má fantastický dizajn a modernú konštrukciu. Základom je lepený hliníkový rám, ktorý obsahuje batérie aj vodou chladený elektromotor. Vymeniteľné plastové farebné panely umožňujú individualizáciu. V ponuke sú dve výkonové verzie. Tá slabšia má 6,3 a silnejšia 7,2 kW. Akceleráciu na rýchlosť 50 km/h zvládnu skútre za 4,2, respektíve 3,7 sekundy. Takže jazda musí byť zábavou. Maximálna rýchlosť je zhodných 95 km/h a dojazd asi 100 km. So svojím skútrom sa tiež môžete pomocou smartfónu spojiť na diaľku.

Batériu je možné buď nabiť, alebo jednoducho... Foto: Gogoro
Gogoro - elektrický skúter Batériu je možné buď nabiť, alebo jednoducho vymeniť za nabitú zo špeciálneho stojanu.
No najväčšou vychytávkou je systém nabíjania. Akumulátor môžete napájať z bežnej elektrickej siete alebo ho vymeniť za čerstvo nabitý. Gogoro totiž už buduje sieť výmenníkových staníc. Ide o nabíjacie stojany, kde starú batériu zameníte za novú. Manipuláciu uľahčuje špeciálny obal batérie, mimochodom tiež z dielne dizajnérov. Takáto sieť už vzniká dokonca aj v Európe. Konkrétne v Berlíne, kde si je možné Gogoro prenajať. A v pláne je aj „útok“ na Amsterdam a ďalšie veľké metropoly.
Gogoro - elektrický skúter
Gogoro - elektrický skúter
+23Gogoro - elektrický skúter

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #skúter #Gogoro #elektrický skúter
Články podľa značiek