Sterling Autocycle: Jednostopé retro, s ktorým sa vrátite 100 rokov späť

Idú vám už krkom moderné motocykle s futuristickými tvarmi a nestačí vám ani klasika v podobe Harley-Davidsonu či Triumphu? Tak potom je tu jediná možnosť. Motorky spoločnosti Black Douglas Motorcycle.

19.01.2017 16:00
Sterling Autocycle Foto:
Motorky Sterling Autocycle vyzerajú, akoby ich vyrobili v dvadsiatych rokoch minulého storočia. V skutočnosti ide však o úplne nové stroje.
debata

Moderné motorky sú nepochybne výkonné a kvalitné. Mnohým však chýba duša. Uvedomilo si to aj pár nadšencov do starých strojov a v roku 2011 založili spoločnosť Black Douglas Motorcycle. Asi by ste podľa názvu netipovali, že ide o firmu sídliacu v Taliansku neďaleko Milána. Ale čo už. Ak vedia Taliani robiť niečo dobre, tak sú to okrem pizze, kávy a zmrzliny aj autá a motocykle. Najmä tie športové. V Black Douglas sa však navyše inšpirovali minulosťou. A nehovoríme o akomsi retre v podobe štýlu Harley Davidson či klasických cramblerov, ktoré sa tvária, že pochádzajú zo šesťdesiatych ro­kov.

Základom konštrukcie je jednoduchý trubkový rám... Foto: Black Douglas Motorcycle
Sterling Autocycle Základom konštrukcie je jednoduchý trubkový rám s neodpruženým zadným kolesom. Jednovalec je spojený s 5-stupňovou prevodovkou.

Táto „partička“ išla ešte ďalej. Ľudí otrávených z futuristických tvarov moderných motoriek plných ultramoderných materiálov a technológií chce zaujať dizajnom a konštrukciou, ktoré majú korene kdesi až v začiatkoch motocyklového priemyslu. Posúďte sami. Najnovší model Sterling Countryman DeLuxe vyzerá, akoby zišiel z liniek v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Má jednoduchý rúrkový rám, neodpružené zadné koleso a palivovú nádrž zavesenú na ráme zospodu. Predné koleso drží rúrková vidlica s centrálnou pružinou. Tú zadnú nahrádza kožené sedadlo s dvoma pružinami, umiestnené vo výške 830 mm.

Sterling Countryman DeLuxe má dĺžku 2 180 mm a rázvor osí kolies 1 500 mm. A keďže je napriek prívlastku DeLuxe zbavený prakticky všetkého luxusného, váži iba okolo 100 kg. V centre rámu sa nachádza nádherný vzduchom chladený jednovalec čínskej proveniencie, ktorý sa ale montuje v Taliansku. Pôvod na ňom však nepoznať. Môže mať zdvihový objem 124,9 alebo 229,5 centimetra kubického. V prvom prípade ponúka 9,5 kW a 15 Nm a v druhom 10,5 KW a 18,3 Nm krútiaceho momentu. V oboch prípadoch dosahujú motorky maximálnu rýchlosť vyše 100 km/h. O deceleráciu sa starajú klasické bubnové brzdy.

Buďte si však istí, že tieto krásne, ručne vyrábané kúsky nie sú lacnou záležitosťou. Ceny sa začínajú na 9 880 eurách v prípade slabšieho motora. Countryman DeLuxe je, pochopiteľne, drahší a viac načriete do svojho rozpočtu aj vtedy, ak sa rozhodnete investovať do kožených kufrov, pletených košíkov či druhého sedadla, aby ste mohli svoj návrat do minulosti zdieľať s blízkou osobou.
Sterling Autocycle
Sterling Autocycle
+2Sterling Autocycle

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motorky #motocykle #Sterling Autocycle #Black Douglas Motorcycle #retromotocykle
Články podľa značiek