Italian Volt Lacama: Elektrický superbike príde už na budúci rok

Elektrické superbiky budú čoskoro pravdepodobne bežnou záležitosťou. Talianska spoločnosť Italian Volt je ďalšou, ktorá im verí. Svoj prvý stroj chce predstaviť už na budúci rok.

07.04.2017 18:00
debata
Za dizajnom elektrického naháča Lacama stojí... Foto: Italian Volt
Italian Volt Lacama - 2018 Za dizajnom elektrického naháča Lacama stojí Adriano Stellino, bývalý dizajnér Lamborghini. Práve on prišiel s myšlienkou využitia 3D tlače pri výrobe rámu či zadnej vidlice.

Za mladučkou spoločnosťou Italian Volt, ktorá vznikla len v roku 2014, stoja dvaja nadšenci pre elektrické motocykle. A to doslova. Inak by ste ich mená asi len ťažko našli v Guinnessovej knihe rekordov. Nicola Colombo a Valerio Fumagalli totiž na elektrinou poháňaných endurách absolvovali pred štyrmi rokmi 12 379 km dlhú cestu zo šanghajského Expa až do Milána. Trvalo im to 44 dní. Takže niet pochýb, že budúcnosti elektromotoriek veria ako málokto.

Elektrickú motorku bude poháňať motor s výkonom... Foto: Italian Volt
Italian Volt Lacama - 2018 Elektrickú motorku bude poháňať motor s výkonom 70 kW, vďaka ktorému zrýchli na stovku za 4,5 sekundy.

A už aj pracujú na vlastných strojoch. Prvý model ponesie názov Lacama. Za jeho dizajnom stojí Adriano Stellino, bývalý dizajnér Lamborghini a štúdia Bertone. Prvé zverejnené počítačové ilustrácie ukazujú krásneho „naháča“. Vzniknúť má však celý modelový rad vrátane café raceru a scrambleru. Znížiť výrobné náklady má využitie 3D tlače pri produkcii rámu, zadnej vidlice a ďalších karosárskych dielcov. Technika však bude spoločná. Odpruženie zabezpečí Öhlins a brzdový systém Brembo.

Nabíjanie na 80 % kapacity zaberie budúcim... Foto: Italian Volt
Italian Volt Lacama - 2018 Nabíjanie na 80 % kapacity zaberie budúcim majiteľom asi 40 minút.

Pohonnou jednotkou bude elektromotor s výkonom 70 kW a krútiacim momentom 208 Nm. To je na stroj s hmotnosťou 245 kg dosť štedrá nádielka. Takže neprekvapí ani akcelerácia z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy. Maximálnu rýchlosť 180 km/h má obmedziť elektronika. Li-ion akumulátory umiestnené v ráme s kapacitou 15 kWh vraj vystačia na dojazd 200 km, a to aj pri dynamickom využití stroja. Nabíjanie na 80 % kapacity zaberie budúcim majiteľom asi 40 minút.

Prvé predprodukčné prototypy majú prísť na svet už tento rok a tie sériové v roku 2018. Cenu však zatiaľ spoločnosť Italian Volt neprezradila.
Italian Volt Lacama - 2018
Italian Volt Lacama - 2018
+11Italian Volt Lacama - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrická motorka #Italian Volt #Italian Volt Lacama
Články podľa značiek