Aurora V8: Tak toto je naozaj extrém. K zadnému kolesu posiela 8-valec 311 kW

Tento výkon by bol požehnaním aj pre čistokrvné športové kupé, nieto ešte pre motorku. Lenže taká existuje. Jej 8-valec nepozná premožiteľa.

19.04.2018 19:00
debata (3)
Základom Aurory V8 je pozdĺžne uložený... Foto: Aurora Motorcycles Company
Aurora V8 Základom Aurory V8 je pozdĺžne uložený vidlicový 8-valec. Ten slúži ako základná nosná jednotka.

Za týmto extrémnym strojom stojí spoločnosť Aurora Motorcycles Company, sídliaca v Thajsku. Šéfuje jej známy motocyklový a sajdkárový pretekár Vincent Messina, ktorý pracoval pre americký Ford, britský Triumph či pre Caterpillar Group. Kariéra v sajdkárach, kde sa podieľal na vývoji konštrukcie motora, ho priviedla až k založeniu vlastnej spoločnosti a stavbe motocyklu Aurora V8. Ako naznačuje názov, jeho výnimočnosť spočíva v použití vidlicového 8-valca, ktorý vo svete jednej stopy len tak nenájdete.

Minimalistický dizajn odhaľuje nielen motor,... Foto: Aurora Motorcycles Company
Aurora V8 Minimalistický dizajn odhaľuje nielen motor, ale aj zložitú kinematiku zavesenia.
Samotný dizajn zveril Messina do rúk Tima Camerona. Dielo sa nepochybne podarilo. Aurora V8 fascinuje tvarmi aj dielenským spracovaním. No najmä motorom Hellfire OZ26, ktorý tvorí nosný prvok celého stroja. Vďaka tomu môže mať aj napriek pozdĺžne uloženej gigantickej pohonnej jednotke s objemom 2 575 cm3 a výkonom neskutočných 311 kW pri 9 500 otáčkach za minútu, relatívne kompaktné rozmery a nízku hmotnosť. Brutálna nádielka krútiaceho momentu 319 Nm putuje k zadnému kolesu cez 5-stupňovú prevodovku a kardan. Podvozok z rázvorom 1 600 mm je vybavený prednou vidlicou Hossack s nastaviteľnými tlmičmi Öhlins TTX, ktoré používa aj zadné odpruženie. O deceleráciu sa stará brzdový systém Brembo s radiálnymi strmeňmi GP4RX. Raritou je systém nastavenia jazdných režimov Sport, Touring, Wet a Custom, o ktoré sa stará elektronika MoTeC. Jazda musí byť skutočným šialenstvom. Veď Aurora V8 s hmotnosťou 265 kg a len skromnou kapotážou pokorí rýchlosť 340 km/h.
Aurora V8
Aurora V8
+17Aurora V8

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Aurora #Aurora V8
Články podľa značiek