Renault vyvíja trojvalec 1.1 dCi

Nový turbodiesel dostane kombinované prepĺňanie turbodúchadlom aj kompresorom a z objemu 1055 cm3 vyprodukuje až 80 kW/109 k.

21.10.2011 16:31
Motor dCi Foto:
Motor 1.1 dCi v budúcnosti zastúpi doterajší štvorvalec 1.5 dCi..
debata

Na vývoji nového naftového motora Renault spolupracuje s rakúskou spoločnosťou AVL. Pri jeho konštrukcii chcú obidve spoločnosti uplatniť niekoľko technológií, ktoré v tejto objemovej triede doteraz nikto nepoužil. Zaujímavosťou bude, že na prepĺňanie bude trojvalcový agregát využívať klasické výfukové turbodúchadlo aj mechanické dúchadlo typu Roots. Automobilka pripravuje niekoľko výkonových stupňov, ten najvýkonnejší by mal dosiahnuť max. výkon až 80 kW/109 k a max. krútiaci moment 240 Nm (parametre doteraz vyhradené pre štvorvalec 1.5 dCi). Kvôli stabilizácii výkonu a nezávislosti od teploty okolia bude motor využívať vodou chladený medzichladič stlačeného vzduchu.

Podľa konštruktérov je motor takmer hotový, zostáva vyriešiť len potlačenie jeho vibrácií a hlučnosti. Pre montáž do malých áut bez dostatočného miesta na účinné tlmiace a zvukovoizolačné hmoty je to kľúčová záležitosť.

debata chyba
Články podľa značiek