Daimler a Renault-Nissan uzavreli partnerstvo

Dva silné koncerny chcú byť spoločne ešte silnejšie. Zhodnotili, že partnerstvo bude výhodné pre oboch a podelia sa navzájom o svoje know-how.

07.04.2010 23:53 , aktualizované: 08.04.2010 05:37
Renault Nissan Daimler logo Foto:
Renault Nissan Daimler logo
debata

Kooperácia Daimlera a aliancie Renault-Nissan bude prebiehať vo viacerých oblastiach. Prvou z nich je segment malých mestských vozidiel. Nástupca dvojmiestneho Smartu a nový štvorsedadlový Smart bude zdieľať architektúru (motor vzadu) s budúcim Twingom a aj s novým dvojsedadlovým Renaultom. Tieto spoločne vyvíjané modely sa začnú postupne objavovať v roku 2013. Dvojsedadlové modely oboch značiek sa budú vyrábať v továrni Smart v Hambachu a štvorsedadlové v továrni Renault v slovinskom Novom Meste. Hneď od uvedenia budú k dispozícii aj verzie s elektrickým pohonom.

Druhou oblasťou spolupráce bude zdieľanie pohonných jednotiek. Renault-Nissan prinesie do zväzku troj- a štvorvalcové benzínové a naftové motory, ktoré si Mercedes prispôsobí na svoj obraz a použije ich v nových malých modeloch prémiového razenia. Aliancia zasa využije naplno svoje výrobné kapacity. Na oplátku Daimler poskytne štvor- a šesťvalcové benzínové a naftové motory značke Infiniti, ktorá patrí Nissanu.

Okrem zdieľania vlastných pohonných jednotiek plánuje Daimler a Renault-Nissan spoločný vývoj motorov. Zatiaľ však rozhodnutie o tom, aké motory by to mali byť, ešte nepadlo. Isté však je, že spoločný postup prinesie zníženie nákladov pre obe strany a zvýšenie konkurencieschop­nosti. S unifikáciou ide ruka v ruke do istej miery aj strata vlastnej identity, aj keď spojenci tvrdia, že každá značka si zachová svoje typické technologické vychytávky v oblasti pohonných systémov.

Treťou oblasťou spolupráce budú ľahké úžitkové automobily. Mercedes-Benz plánuje s pomocou spojencov rozšíriť portfólio úžitkových modelov smerom nadol (veľkosť Renault Kangoo) od roku 2012. Nový Mercedes preberie technickú bázu od Renaultu a vyrábať sa bude v jeho továrni v Maubeuge (Francúzsko). Navyše Mercedes-Benz preberie niektoré menšie pohonné jednotky od partnerov a použije ich pre základné prevedenia svojho úžitkového Vita.

Zväzok partneri spečatia vzájomnou výmenou podielov. Daimler získa 3,1 % Renaultu a zároveň získa 3,1 % Nissanu. Renault a Nissan dostanú 1,55 % akcií v Daimleri.

debata chyba
Články podľa značiek