Detroit prinesie Cadillac CTS-V Coupe

Nové kupé Cadillac CTS bude ostré ako britva nielen vizážou. Na autosalóne v Detroite sa predstaví jeho "napumpovaná" verzia s veľkým V.

05.01.2010 07:59
Cadillac CTS-V Coupe Foto:
Cadillac CTS-V Coupe
debata

Z hranatých tvarov kupé CTS-V robí rozmazanú čiaru famózny motor LSA V8 odvodený od motora Corvette ZR1. Jeho výkon 415 kW (564 k) a krútiaci moment 747 Nm z neho robia najsilnejší motor v histórii značky Cadillac. Zo zdvihového objemu 6,2 litra pomáha dostať to najlepšie kompresor Eaton.

Z ponuky prevodoviek si vyberú „automati“, ale aj fanúšikovia manuálu. Cadillac ponúka manuálnu 6-stupňovú prevodovku Tremec TR6060 a 6-stupňovú automatickú Hydra-Matic 6L90 s možnosťou radenia na volante. Zrýchlenie z nuly na 96 km/h prebehne za 3,9 sekundy.

Vydutá kapota signalizuje prítomnosť prepĺňania. Foto: Cadillac
Cadillac CTS-V Coupe Vydutá kapota signalizuje prítomnosť prepĺňania.

Oproti sedanu je karoséria kupé nižšia o 51 mm a o nejaké to kilo ľahšia. Rozchod zadných kolies sa natiahol o viac ako dva centimetre. Znížené ťažisko spolu s väćším rozchodom by sa mohli pozitívne prejaviť na jazdných vlástnostiach v zákrute. Krotenie výkonu zabezpečujú na pokyn vodiča brzdy Brembo so šesť- a štvorpiestikovými strmeňmi (vpredu-vzadu).

Masívnu zadnú časť podčiarkuje dvojitý výfuk... Foto: Cadillac
Cadillac CTS-V Coupe Masívnu zadnú časť podčiarkuje dvojitý výfuk uprostred.

Cadillac CTS-V Coupe je určený pre individualistov, ktorým sa však sedan zdá príliš usadlý a nepotrebujú dvere navyše. Koncepcia 2+2 naznačuje, že zadné sedačky nebudú veľmi obývateľné. Do predaja príde CTS-V Coupe začiatkom leta 2010. Cena nebola zatiaľ zverejnená, ale istým odrazovým mostíkom by mohla byť cena za sedan CTS-V, ktorá je na úrovni 74 400 eur.

debata chyba
Články podľa značiek