Smart ako mobil

Spolu dvesto vozidiel Smart fortwo cdi, rozmiestnených v nemeckom meste Ulm, už môže ľubovoľne dlho využívať každý z jeho 120-tisíc obyvateľov i návštevníkov. Stačí sa zaregistrovať, získať tak k vodičskému preukazu elektronický identifikátor, ním otvoriť voľné vozidlo na parkovacom mieste, alebo si ho vopred objednať cez internet či telefonicky.

18.04.2009 11:28
Smart Fortwo Foto:
Smart Fortwo
debata

Po skončení jazdy alebo viacerých jázd za sebou stačí vozidlo nechať na jednom z určených parkovísk. Zúčtovanie sa uskutočňuje vždy raz mesačne na faktúru. Platí sa podobne ako pri mobilných telefónoch za čas užívania. Sadzba za minútu je 19 centov (5,72 Sk); na hodinu 9,90 eur (298,25 Sk); na deň 49 eur (1476,17 Sk). V cene sú zarátané aj spotrebované pohonné látky, výška poplatkov nezávisí od počtu najazdených kilometrov.

O projekt s názvom car2go, ktorý v Ulme odštartovali vlani, prejavili záujem i ďalšie mestá. Na jeseň sa má začať medzinárodné testovanie s dvesto smartmi s funkciou štart-stop v americkom štáte Texas, v ekologicky angažovanom univerzitnom meste Austin, ktoré má trištvrte milióna obyvateľov.

debata chyba
Články podľa značiek