Bentley dostane naftový motor V12 TDI

Vedenie automobilky Bentley doteraz prítomnosť naftového motora pod kapotou akéhokoľvek svojho modelu odhodlane odmietalo. Časy sa však menia a zdá sa, že príchod motora V12 TDI od Audi je neodvratný.

18.03.2009 11:04
Bentley Continental Supersports Foto:
Bentley Continental Supersports
debata

Podľa vyjadrení vedenia automobilky Bentley by tradiční zákazníci naftový motor pod kapotu svojho auta nikdy neprijali. V súčasnej dobe rastúcich ekonomických aj ekologických tlakov je však udržanie veľkoobjemových benzínových agregátov v prvej línii veľmi náročným a drahým procesom, ktorý môže pokladnicu automobilky zaťažiť natoľko, že to Bentley nakoniec nemusí ustáť.

Bentley Brooklands naftu rezolútne odmieta. Foto: Bentley
Bentley Brooklands Bentley Brooklands naftu rezolútne odmieta.

Jednou z možností ako znížiť obrovské emisie a vyhnúť sa ekologickým poplatkom je vývoj motorov na spaľovanie zmesi etanolu a benzínu E85. Prvou lastovičkou je model Continental Supersports s motorom 6.0 W12 a výkonom 463 kW (630 k) schopným spaľovať práve E85. Ako však už hodnota výkonu prezrádza, ani E85 nedokáže pri takýchto hodnotách zabezpečiť potrebnú nizku úroveň emisií.

Tento pohľad majú majitelia Bentley najradšej. Foto: Bentley
Bentley V8 Tento pohľad majú majitelia Bentley najradšej.

Ďalšou možnosťou je preto použitie koncernového agregátu 6.0 V12 TDI od Audi. Jeho výkon 368 kW (500 k) a krútiaci moment cez 1000 Nm sú aj pre luxusom obťažkané Bentley dostatočné, záležať by preto mohlo už len na marketingu, ako si poradí s presviedčaním tradičných zákazníkov o výhodách naftových motorov. Pri pohľade na astronomické spotreby benzínových verzií a vzrastajúcich predajoch naftových limuzín by to nakoniec nemuselo byť až tak ťažké.

debata chyba
Články podľa značiek